Nekatere trgovine kljub “popolnemu lockdownu” danes znova odpirajo svoja vrata


Z ustavitvijo javnega življenja od 1. do 11. aprila so se ponovno zaprle vse prodajalne z oblačili in obutvijo, papirnice oz. vse vrste prodajaln z neživili, razen tistih, ki so naštete med izjemami. A nekatere trgovine s tehničnim blagom, ki so 1. aprila zaprle svoja vrata, danes znova sprejemajo kupce. Ponekod bodo lahko prodajali vse, kar trgovine s tehničnim blagom tudi lahko.


Med temi je tudi pohištvena trgovina IKEA, kjer so sicer ponovno odprtje napovedali za jutri, pri tem pa je potrebno upoštevati vrsto omejitvenih ukrepov, za obisk trgovine pa se je potrebno “naročiti”. “Zaradi varnostnih in zdravstvenih ukrepov bo vstop v trgovino IKEA dovoljen le omejenemu številu ljudi. Prosimo, da trgovino obiščeš ob točno določenem terminu. Zelo bi bili hvaležni tudi, če ti uspe obisk trgovine zaključiti v dveh urah. Zaradi epidemioloških razlogov, obstaja možnost, da nam ne bo uspelo sprejeti vseh, ki nas želijo obiskati ob izbranem terminu. Zahvaljujemo se ti za razumevanje!” so pojasnili.


Poseben protokol v Ikei


Če si želite zagotoviti vstop v Ikeo, se morate registrirati, in sicer po naslednjem vrstnem redu:


– izberite število oseb, za katere želite rezervirati termin, pri čemer lahko izberete največ 5 oseb naenkrat;

– izberite datum in uro želenega termina za obisk trgovine;

– vnesite svoje ime in e-poštni naslov ter potrdite rezervacijo;

– vstopnico prejmete po elektronski pošti, z njo pa lahko ob času, ki ga izberete, vstopite v trgovino.Odpirajo se tudi KIK, Baby Center in Pikapolonica


Danes bo vrata znova odprla tudi trgovina KIK. Veseli smo, da bomo lahko ponovno z vami in veselimo se vašega obiska. Hkrati vas prosimo, da se še naprej držite priporočil NIJZja glede varovanja zdravja,” so ob tem sporočili.Danes se bodo na podlagi vladnega odloka med drugim ponovno odprle tudi trgovine Baby Center. “Na voljo vam bo večina izdelkov: otroška oprema, pohištvo, zunanja igrala, igrače in pripomočki. Izjema trenutno ostajajo oblačila in obutev,” so sporočili. Mariborska poslovalnica v Mercatorju bo sicer jutri, 8. aprila, zaprta zaradi inventure. Več na tej povezavi. Odpira se tudi otroška trgovona Pikapolonica. Z največjim veseljem sporočamo, da v sredo, 7. 4. 2021, odpiramo prodajalne Pikapolonica! Sedaj bo mogoče nakupovati otroške vozičke, avtosedeže, pohištvo za otroško sobico, kolesa, avtomobile na akumulator in še in še,” so sporočili.Delež pozitivnih v trgovinah izjemno majhen


V Trgovinski zbornici Slovenije (TZS) so sicer vlado znova pozvali, naj trgovinsko dejavnost v celoti vključi v rdečo fazo vladnega sproščanja ukrepov in s tem omogoči obratovanje vseh trgovin.


“V času epidemije se je izkazalo, da trgovina ni tvegana dejavnost za okužbe in nikoli ni predstavljala vira okužb,” so ponovili. Trgovina, ki že ves čas epidemije covdia-19 po navedbah TZS uspešno opravlja nalogo nemotene osnovne preskrbe prebivalstva, je uspešno uvedla in dosledno izvaja vse zaščitne ukrepe NIJZ, na kar po njihovih podatkih kažejo vsi razpoložljivi podatki.


Od 17. februarja do 2. aprila je bilo opravljenih skoraj 5000 hitrih antigenskih testov, delež pozitivnih zestiranih zaposlenih v trgovini pa je znašal 0,0022 odstotka, so zapisali na TZS. Na zbornici so ob tem poudarili, da je delež pozitivnih testov glede na število testiranj izjemno majhen.


“Trgovina je temeljna dejavnost za preskrbo prebivalcev z dobrinami, ki ustvari največ prihodkov v domačem gospodarstvu. S ponovnim zaprtjem te dejavnosti ne bomo mogli ustvariti rasti zasebne potrošnje, ki pomembno pripomore k stabilnosti gospodarstva,” so še izpostavili in dodali, da bi izguba več kot 12.000 delovnih mest v trgovini in ponovno zaprtje neživilskih prodajaln še dodatno poglobilo težave trgovinskih podjetij in poglobilo krizo v celotni panogi.


V Trgovinski zbornici Slovenije so se oprli še na podatke evropskega statističnega urada Eurostat, ki kažejo, da so se realni prihodki v trgovini na drobno januarja na letni ravni v EU znižali za 5,4 odstotka, v Sloveniji pa je bil padec 13-odstoten, navaja STA.


The post Nekatere trgovine kljub “popolnemu lockdownu” danes znova odpirajo svoja vrata appeared first on maribor24.si.