Nedelovanje čistilne naprave na Jesenicah je lahko prikriti, če so na vseh ključnih položajih plačanci SD


Na Nova24TV smo predstavili težave z delovanjem čistilne naprave na Jesenicah, ki ga upravlja občinsko komunalno podjetje Jeko. Sedaj vam razkrivamo hobotnico kadrov in podpornikov stranke Socialnih demokratov v Jeku, občini Jesenice in tudi v Ribiški družini Jesenice. Direktor Jeka Uroš Bučar pa je na sojenju priznal, da so se evropska sredstva v višini 600 tisoč evrov porabila neracionalno in jim podjetje Esotech prenovljeno čistilno napravo ni predalo v optimalnem stanju. Občani Jesenic pa so morali gledati, kako se fekalije iz čistilne naprave zlivajo v Savo, kar smo dokazali tudi s slikami. Zadeva je še toliko bolj bizarna, saj Jeko občini Jesenice za najem slabo delujoče čistilne naprave plačuje skoraj 50 tisoč evrov na mesec, v petih letih je to naneslo že slabe 3 milijone evrov. Osrednji liki so direktor Jeka Uroš Bučar, predstavnik SD v občinskem svetu in vodja sindikata Jeko Žiga Pretnar, pravnica na Jeku Simona Smolej in član SD in predsednik Ribiške družine Jesenice Aleš Mezek, predsednica nadzornega odbora občine Jesenice in ustanoviteljica Jeka Simona Štravs in direktor občinske uprave dr. Gregor Hudrič, nekdanji dolgoletni zaposlen policist na Policijski postaji Jesenice. Vsi odgovorni so nam poslali svoja pojasnila in vsi ostro z obširnimi odgovori zanikali svojo odgovornost za prikrivanje napak na CČN Jesenice. Vendar njihovo zgodbo na čudne temelje postavlja zapis kranjskega delovnega sodišča, kjer je Uroš Bučar priznal pomanjkljivo delovanje CČN in zapis nadzornega odbora, ki ga občina prekriva pred svetniki. Tega dokumenta preprosto ne more dobiti tudi svetnica Levice Alma Rekić, ki že dlje časa opozarja na napake Javnega komunalnega podjetja Jesenice.


Objava prvega članka o problematiki čistilne naprave na Jesenicah je vnesla veliko nejevoljo med člane stranke Socialnih demokratov. Na sestanku naj bi bivši župan Jesenic, član SD Tom Menciger, zanikal vse navedbe. Enako stanje je vladalo tudi na občini, saj jih je strah, da se zgodba razkrije v celoti. Podobno kot smo razkrili klientalistično hobotnico v primeru gradenj “Mini Stožic” v Trnovem, lahko zatrdimo, da se nekaj podobnega dogaja na Jesenicah.
Sedanji direktor Javnega komunalnega podjetja Jesenice Uroš Bučar na razpisu sploh ni izpolnjeval pogojev, da bi lahko zasedel mesto direktorja. Predvsem ni imel delovnih izkušenj kot vodilni kader, a je eden izmed Mencigerjevih podžupanov, Miha Rebolj, uredil, da je bil Bučar izbran na razpisu. Kljub temu, da so se v nadzornem delu pri Jeku ugotovile nepravilnosti, so jih vodilni na občini Jesenice kot v Jeku prikrili pred lokalno javnostjo. Bučar nam odgovarja, da je postopek za njegov prvi mandat potekal po ustaljenem postopku, voden s strani občine Jesenice in Žirovnica. V kolikor bi obstajal sum o neizpolnjevanju navedenih razpisnih pogojev, bi po Bučarjevem mnenju prišlo do pritožb preostalih neizbranih protikandidatov na tem razpisu.Zapis iz kranjskega sodišča, kjer Aleš Bučar priznava pomanjkljivosti o CČN. (Foto: Nova24TV)Tudi sam Bučar se zaveda, da nova čistilna naprava na Jesenicah še ni bila pripravljena delovati, ko jim jo je predalo podjetje Esotech. To je povedal na sodišču v Kranju, da so jo morali prevzeti predvsem zaradi evropskih sredstev, vloženih v ta projekt. Dobili so približno 600 tisoč evrov. Na to vprašanje Bučar odgovarja, da nam je pojasnil že popravku našega članka. Toda vsa potrebna soglasja so gladko izpeljali s pravimi ljudmi na pravih mestih. Članica nadzornega sveta občine Jesenice, dolgoletna članica SD Rina Klinar je po opravljenem nadzoru v Jeku izjave delavcev predstavljala kot osebno zabeležko nadzornika. Njene ugotovitve je potrdila predsednica nadzornega odbora Simona Štravs, ki spada tudi med ustanovitelje Jeka.Izlivanje fekalij v Savo. (Foto: Nova24TV)Na vseh ključnih mestih so nastavljeni kadri SD, da prekrivajo nečednosti o čistilni napravi

Simona Štravs po izjavah naših virov opravlja tudi delo davčne svetovalke. Tako ni opazila, da direktor Jeka Bučar dve leti ni izdal računa za opravljeno delo zasebnega podjetja EcoSinergy. Povprašali smo podjetje Ecosinergy. Odgovorili so nam z obširnim odgovorom ter povedali, da so izvedli pilotni projekt krožne ekonomije EcoSynergy System. Projekt je trajal 19 mesecev. Namenjen je bil promociji komunalnega podjetja Jeko in občanom Jesenic in Žirovnice. Celoten projekt so financirali sami in uporabljali lastno opremo. V zvezi s tem nam je odgovoril tudi Bučar. Vse je potekalo v skladu s pogodbo o poslovnem sodelovanju. V zvezi s tem projektom je bila s strani politične stranke LO Levica Jesenice – Jeseniška alternativa podana pisna prijava, spoznana s strani državnega tožilstva kot kazenska ovadba zoper direktorja, zaradi kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Ovadba je bila s sklepom Okrožnega državnega tožilstva v začetku tega meseca zavržena, zato Bučar meni, da so vsa nadaljnja pojasnila na to temo povsem odveč.


Vse to je vedela in opazila nepravilnosti svetnica Levice Alma Rekić, ki je želela nepravilnostim v podjetju Jeko priti do dna. A jo je Štravsova verbalno napadla ter na seji izvedla gledališki performans, ki se ga ne bi sramovali niti v ljubljanski Drami. Zadeva je še toliko hujša, da so kadri SD poskrbeli, da nadzorni organ zavrne nadzor nad delom čistilne naprave na Jesenicah z razlago, da niso usposobljeni za tako vrsto nadzora. Iz občine so nam odgovorili, da je Rekićeva med bolj aktivnimi govorci v občinskem svetu in se ne spominjajo, kdaj se je to zgodilo. So pa navedli, da so vse seje občinskega sveta dosegljive na spletu.  Nekateri občinski svetniki in občani Jesenic so predlagali zunanji nadzor, a so na občini povedali, da nimajo zagotovljenih sredstev v proračunu. S tem so zadevo pometli pod preprogo. Iz občine so nam poslali odgovor, da sta ustanoviteljici podjetja Jeko občini Žirovnica in Jesenice. Zanikali so, da Štrovsova spada med ustanovitelje. So nam pa odgovorili, da je Štrovsova članica Skupščine podjetja Jeko d.o.o. Je pa občina Jesenice leta 2019 zaprosila KPK glede nezdružljivosti funkcij Štrovsove v obeh organih. Iz KPK so jim odgovorili, da po zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije nista nezdružljivi.Ključna oseba, ki skrbi nemoteno delo Jeka je direktor občinske uprave Jesenice dr. Gregor Hudrič. V preteklosti je bil dolgo let zaposlen na Policijski postaji Jesenice. Del krajanov je zaradi onesnaževanja Save s fekalijami in odvozom nevarnega gradbenega materiala podalo kazenske ovadbe na policijo, a so jih zavrgli. Izgovarjali so se, da to ni njihova pristojnost, sami pa niso vzeli niti vzorca, ki je dokazoval njihove navedbe. Vse kaže, da je vloga Hudriča zelo pomembna, da prikrije vse nezakonitosti in napake pri čistilni napravi Jesenice. Iz občine so nam odgovorili, da je bil Hudrič na PP Jesenice zaposlen kot policist-kriminalist v letih 2001-2002, v letih 2007-2010 pa je bil tudi komandir omenjene policijske postaje. Poudarili so, da v njegovi 25-letni poklicni poti ni nikoli vplival, niti poskušal vplivati na kakršno koli konkretno preiskavo organov odkrivanja in pregona, zato tudi naše navedbe glede Jeka ostro zanika.

Naslednji iz hobotnice Socialnih demokratov je Žiga Pretnar, prav tako občinski svetnik. Ta je mimogrede postal še predsednik sindikata na Jeku. Nekdanji zaposleni nam zagotavljajo, da je bil Pretnar vpleten v zelo čudne posle. Tako je zaposlenim na zbirnem centru prinesel vzorčni primer, kako morejo vpisovati nevarne odpadke iz CČN Jesenice. Nevarne odpadke so morali vrednotiti in beležiti kot gradbeni material. Kasneje, ko se je Bučar znesel nad neposlušnimi zaposlenimi, pa ni stopil na stran svojih članov. Bučar je le poskrbel, da je neposlušne delavce, ki so opozarjali na nezakonitosti, odpustil. Ta isti Pretnar pa je kljub dejstvu vedel, da se število zaposlenih in število odpuščenih ne ujemata. To so bile tudi uradne ugotovitve nadzornega organa občine.Jeko plačuje vsak mesec 50 tisoč evrov za nedelujočo čistilno napravo

Še ena članica hobotnice je Simona Smolej, pravnica na podjetju Jeko. Njena naloga med drugim je, da skrbi za komunikacijo med Jekom in Ribiško družino Jesenice. Tej sedaj predseduje njen oče in še eden izmed jeseniških članov SD Aleš Mezek. Prav RD Jesenice bi morale biti prve z opozarjanjem na onesnaževanje Save s strani Jeka. A vse kaže, da je Bučar kupil molk Mezka z donacijo v višini osem tisoč evrov v letu 2019. Kot nam je odgovoril Bučar, v Jeku podpirajo dobre okoljske projekte, kar je nedvomno projekt izgradnje centra za vzrejo avtohtone vrste rib Ribiške družine Jesenice. Za donacijo se je odločil po posvetu s pomočnico, samo financiranje pa je bilo izvedeno s strani tržne dejavnosti podjetja.


Mezek nas še opozori, da so v RD Jesenice na ta problem v preteklosti opozarjali že velikokrat. Vsako leto organizirajo čistilno akcijo na tem delu Save Dolinke. Le aprila letos so na tem območju očistili za 80 vreč odpadkov ter nam poslali slike v priponki. Enako nam je predstavil projekt izgradnje Centra za vzrejo avtohtonih vrst rib na Jesenicah, natančneje na Spodnjem Plavžu. Vse ribiške družine v Sloveniji se namreč trenutno nahajajo v izredno težkem položaju, saj se povsod spopadajo z velikim upadom naravne reprodukcije avtohtone potočne postrvi in lipana in ravno zato so v RD Jesenice pristopili k dodatni aktivnosti razmnoževanja in gojenja mladic potočne postrvi in lipana. Center za vzrejo avtohtonih vrst vodnih živali bo umilil te posledice in pomagal ogroženim ribjim vrstam. Na mestu zemljišča za izgradnjo projekta so bili tudi propadli usedalniki in v zadnjih letih je bilo smetišče za sanacijo smetišča veliko dela, da so ga sanirali. Donacija Jeka je le ena izmed 40 donacij, ki so jih za omenjeni projekt dobili do danes.Ob koncu razkrijemo še eno bizarnost. Čistilna naprava je v lasti občine, za kar Jeko mesečno plačuje več kot 50 tisoč evrov najemnine za nedelujočo stvar po navedbah naših virov. To dokazujejo tudi podatki na Erarju, saj je plačilo zaznamovano z oznako RENT.

Najem pogodbe z občino nam je v odgovoru pojasnil Bučar. Najemnina infrastrukture se plačuje v skladu z veljavno najemno pogodbo. Letni znesek najemnine je variabilen in je odvisen od izračuna zneska letne amortizacije za osnovna sredstva. V letu 2021 plačujejo občini Jesenice 47.205 evrov mesečno.


Foto: Erar

Zapisnik o nadzornem odboru o CČN Jesenice in podjetju Jeko. Ta zapisnik občina Jesenica prikriva. Do njega ne more priti niti svetnica Levice Alma Rekič. (Foto: Bralec Nova24tv) 


Luka Perš

The post Nedelovanje čistilne naprave na Jesenicah je lahko prikriti, če so na vseh ključnih položajih plačanci SD first appeared on Nova24TV.