Ne zamudite atrakcije MN Dance Company in njihovega hipotetičnega plesnega stroja Perpetuum mobile.

Perpetuum mobile, hipotetičen stroj, ki se giblje neskončno dolgo, ne da bi mu dovajali energijo, je čudež ter jasno izraža človekovo težnjo k raziskovanju novega, tudi nemogočega in neuresničljivega. Izdelava takšnega stroja do danes ostaja neuresničen sen. Človeško telo, planet Zemlja, na katerem živimo, in vse vesolje so kot stalno premikajoči in spreminjajoči se največji navdih za snovanje plesnega perpetuum mobila, s katerim plesalci ustvarjajo nove gibalne presežke, neustavljivo in hipnotično gibanje utripajočih teles ter s tem čudežni večno gibljivi plesni svet, ki je obenem del preteklosti in prihodnosti.

(foto: Aljoša Kravanja)
Uprizoritev je posvečena 570-letnici vizionarja, umetnika, arhitekta in izumitelja Leonarda da Vincija, vztrajnega oblikovalca perpetuum mobila, ter – kot mojster sam – povezuje umetnost in znanost. S podporo novodobne tehnologije, ki jo razvijajo v novogoriškem računalniškem podjetju Arctur (ob sodelovanju z Xcentrom, novogoriškim središčem kreativnih praks, in s podjetjem za svetlobne rešitve Intra Lighting), mednarodna zasedba plesalcev in igralec raziskujejo neskončnost giba ter neskončnost odkrivanja novega v umetnosti in znanosti.

(foto: Aljoša Kravanja)
Koprodukcijski projekt med MN Dance Company in SNG Nova Gorica je del programa pred začetkom Evropske prestolnice kulture Go! 2025. (predstavo MN Dance Company v koreografiji Michala Rynie in Nastje Bremec Rynia si lahko ogledate v nedeljo, 19. 3., ob 18.00 na odru SNG Nova Gorica in v četrtek, 23. 3., ob 19.30 na odru Linhartove dvorane Cankarjevega doma. Da ne boste rekli: “Nisem vedel.” Predstava je pač nujna za ogled in pogled na današnjo plesno, s poudarkom, plesno sceno.)Napovednik predstave vas bo prepričal v ogled.