Najuglednejši in najbolj prevajan slovenski pisatelj Drago Jančar prejel avstrijsko državno nagrado za evropsko književnost!


Drago Jančar, slovenski pisatelj, dramatik, scenarist in urednik, na katerega je lahko ponosna vsa Slovenija, je za svoj opus prejel avstrijsko državno nagrado za evropsko književnost 2020. V obrazložitvi nagrade najuglednejšemu slovenskemu pisatelju je režija zapisala, da ob posamezniku odločno prikaže izkrivljenja naše zgodovine: v tem je ena velikih odlik njegove literature, so prepričani. 


Vsako leto podeljujejo avstrijsko državno nagrado za evropsko literaturo za celoten literarni opus avtorice ali avtorja iz Evrope, ki še pose posebej izstopa v mednarodnem prostoru. Pri tem pa je nujno, da mora biti delo prevedeno tudi v nemški jezik. Nagrada, ki jo bo prejel Jančar, najbolj prevajan avtor v Sloveniji, znaša 25 tisoč evrov.
 


Jančarjev roman In ljubezen tudi, ki je v izvirniku izšel leta 2017, v nemškem prevodu pa dve leti kasneje, je nazadnje poskrbel za velik pozitiven odmev. V romanu se je pisatelj na podal na ulice rodnega Maribora, takratnega Marburga. Pripovedovanje je priče