Na Brežiškem boljši sezonski turistični obisk kot pred epidemijoTuristični točki Brežice in Čatež sta po podatkih državnega statističnega urada julija in avgusta presegli število nočitev iz predkoronskega leta 2019. V primerjavi z lani so tam zabeležili 15-odstotno rast prenočitev, kar pomeni 35.000 prenočitev več, in pet odstotkov več prenočitev kot predlani, poroča STA.


Na Zavodu za podjetništvo, turizem in mladino pravijo, da so tamkajšnje turistične zmogljivosti te dni še vedno polne. Gostinci imajo veliko dela, prav tako so dobro obiskane prireditve in preostala spremljevalna ponudba.


Ugotovili so tudi, da se je spremenilo razmerje med domačimi in tujimi gosti. Medtem ko so pred epidemijo s 65 odstotki prednjačili tujci, je bilo teh letos za slabo tretjino.


Sicer pa so se obrnjenemu razmerju med domačimi in tujimi gosti že lani prilagodili s ponudbo več brezplačnih dejavnosti. Med temi so navedli brezplačen ogled brežiškega Posavskega muzeja in vodstvo po mestu, vodstvo na bližnji hrib s cerkvijo sv. Vida in prireditve v mestnem parku.


Pripravili so tudi več novosti, med katerimi je digitalna grajska sobana sedmih gradov Posavja v Termah Čatež.


M. P.