Musk: spor z Applom rešen, zdaj mu za vrat diha EU


Musk: spor z Applom rešen, zdaj mu za vrat diha EU

Elon Musk je dejal, da sta z Applovim šefom Timom Cookom razrešila “nesporazum” glede morebitne odstranitve Twitterja iz trgovine z aplikacijami.

V ponedeljek je Musk Apple obtožil, da grozi z izključitvijo platforme iz svoje trgovine z aplikacijami. Prav tako je dejal, da je Apple ustavil večino oglaševanja na spletnem mestu.Ali so na sestanku razpravljali o Applovem oglaševanju, ni povedal.

Srečanje med tehnološkima voditeljema je prišlo, ko so številna podjetja ustavila oglaševanje na Twitterju zaradi zaskrbljenosti glede Muskovih načrtov za moderiranje vsebin na spletnem mestu. Slednje je velik udarec za podjetje, ki se za večino svojih prihodkov zanaša na oglaševanje.

Musk je Apple obtožil “cenzure” in kritiziral njihovo politiko, vključno z dajatvijo, ki jo zaračunava za nakupe v svoji trgovini z aplikacijami.“Apple je večinoma nehal oglaševati na Twitterju. Ali v Ameriki sovražijo svobodo govora?” je tvitnil Musk.

Kasneje Musk tvitnil še, da se je s Cookom srečal na Applovem sedežu, in dodal: “Dober pogovor. Med drugim smo rešili nesporazum glede morebitne odstranitve Twitterja iz trgovine App Store. Timu je bilo jasno, da Apple o tem ni nikoli razmišljal.”Pravila Evropske Unije
Novica o sestanku z Applom je prišla potem, ko so Musku povedali, da ga čaka “veliko dela”, preden bo Twitter uskladil z novimi pravili Evropske unije o dezinformacijah ali pa se bo soočil z morebitno prepovedjo.

Evropski komisar Thierry Breton je komentar podal po srečanju z Muskom v sredo in dejal, da bo moralo spletno mesto družbenih medijev obravnavati vprašanja, kot so moderiranje vsebine, dezinformacije in ciljani oglasi.

Zakon o digitalnih storitvah, ki ga je EU potrdila v začetku tega leta, velja za največjo prenovo pravil, ki urejajo spletno dejavnost v zadnjih desetletjih. Zakon podjetjem nalaga nove obveznosti za preprečevanje zlorabe njihovih platform.

Pričakuje se, da bodo večja podjetja v skladu z zakonom že prihodnje leto.


Če se ugotovi, da podjetja kršijo pravila, jim grozi globa v višini do 6 odstotkov svetovnega prometa – ali prepoved v primeru ponavljajočih se resnih kršitev.


V izjavi po srečanju je Breton dejal, da pozdravlja Muskova zagotovila, da bo Twitter pripravil na izpolnitev obveznosti.


“Bodimo tudi jasni, da je pred nami še ogromno dela, saj bo moral Twitter izvajati pregledne uporabniške politike, znatno okrepiti moderiranje vsebine in zaščititi svobodo govora, se odločno spoprijeti z dezinformacijami in omejiti ciljano oglaševanje. Vse to zahteva dovolj umetne inteligence (umetne inteligence) in človeških virov, tako v obsegu kot v spretnostih. Veselim se napredka na vseh teh področjih in na kraju samem bomo ocenili pripravljenost Twitterja,” je dejal Breton.


EU namerava leta 2023 izvesti “test izjemnih situacij” pred širšo revizijo, so sporočili iz njegovega urada.

Foto: iStock


Objava Musk: spor z Applom rešen, zdaj mu za vrat diha EU je bila najprej objavljena na Portal 24.