moški in nasilje- malo drugače

 

O Jernejevi zgodbi danes le na kratko, na dolgo bom napisala, ko najin pogovor ''prenesem'' z diktafona na računalnik.

Jernej je že od otroštva veljal za nasilnega in problematičnega. Mama je bila ''potuhnjena'' pijanka. Jernejev oče je mislil in upal, da jo bo z udarci spravil k pameti. Pa je ni. Prej se je naveličal in šel k drugi.
Njegovo obnašanje so ''podedovali'' trije otroci. Ko je zmanjkalo denarja za hrano, so mamo pretepli in po nekem čudežu je to govorico razumela in pričarala vsaj nekaj denarja za najnujnejše.
Po osemletki se je Jernej čisto izgubil. Pol leta je bil zaradi kraje in nasilja celo v zaporu.
Potem je njega in brata vzel k sebi oče.
Zaposlil se je in ob delu končal poklicno šolo.
Nekoč je spoznal Greto, zobno asistentko. Zatrapal se je vanjo, čez pol leta sta se poročila. Mislil je, da je končno dočakal srečnejše obdobje svojega življenja. A se je zmotil.
Nekoč ga je v mehanični delavnici, kjer je delal, obiskala zobozdravnikova žena in mu povedala, da je bila poroka le farsa za skoke čez plot. Trdila je, da se njen mož in Greta še zmeraj mečkata in to ob četrtkih, ko naj bi uradno delala cel dan, neuradno pa sta se dobivala v stanovanju zobozdravnikove pokojne babice.
Jerneju se je podrl svet naravnost na glavo.
Četrtka se je po eni strani bal, po drugi strani se je moral prepričati. Ko se je znašel pred vrati, za katerimi se je dajala dol njegova žena, je najprej mislil, da bo umrl od hudega, potem pa je le vdrl. Našel jo je v postelji v precej kočljivi pozi. Natepel jo je kot psa.

Potem se je žena odselila, otroka sta ostala pri njem. Mikalo ga je sicer, da bi dal preveriti DNK, a ju je imel preveč rad, da bi se jima odpovedal.
Na sodišču, ob ločitvi, je ''prijazna'' sodnica- kljub protestu socialne delavke, otroka izročila materi.
K očetu sta se vrnila šele, ko ju je mati pustila doma sama, medtem ko je spremljala svojega zobozdravnika (ki je bil še zmeraj poročen) na nek kongres v tujino.
Mati je poskušala posredovati in ponovno dobiti otroka, a sta bila dovolj velika, da sta odločno povedala, da k njej ne gresta več.
V času njunega odraščanja Jernej ni iskal drugih žensk. Nekako so se mu gabile. V mehanični delavnici, kjer je delal, je slišal veliko zgodb, ki so potrjevale, da je bolje, če je sam.
Fanta sta bila že na fakulteti, ko je ob neki priložnosti spoznal Majdo.
Niti potem, ko ji je povedal, da je pretepal mamo, bil v zaporu, da je – sicer enkrat samkrat, a vseeno- pretepel tudi ženo, se ni dala odgnati. Rekla mu je, da je dober človek, da to čuti.
Sprejela sta jo, četudi previdno in nerada- tudi otroka.
Majda in Jernej sta skupaj že enajst let. Oba pravita, da tako lepega zakona, kot je njun, ni.
Pa bi moralo biti, če bi sodili le po njegovi preteklosti, marsikaj drugače….