Minister Hojs: Slovenija se uvršča med peto in osmo mesto najbolj varnih držav


Aleš HojsMinister za notranje zadeve Aleš Hojs, ki je danes nagovoril udeležence 5. dneva nacionalne varnosti v državnem svetu, je dejal, da se Slovenija uvršča med peto in osmo mesto najbolj varnih držav. Zaslugo za to je pripisal varnostnim sistemom in tudi vzgoji - od najmlajših do tistih, ki usmerjajo aktivnosti in načrtovanje tega področja.

Minister je uvodoma povedal, da je varnost ena tistih vrednot, ki je najvišje na lestvici vsakega državljana. Slovenija je po njegovih besedah izjemna, je na spletnih straneh zapisalo ministrstvo za notranje zadeve.

Po Hojsovih besedah je Slovenija v smislu organizacije zaščite in reševanja v Evropi sicer specifična, saj so v večini evropskih držav ti sistemi organizirani v okviru notranjih zadev. Vendar drugačne ureditve v naši državi ne vidi kot slabosti, ampak kot korporativno prednost. V te sisteme je treba sicer vključiti tudi ministrstvo za notranje zadeve in policijo, je prepričan.

V času epidemije covida-19 se je lani po njegovih besedah izkazalo, kako pomembna je vloga zaščite in reševanja, ki jo opravljajo tudi v ministrstvu in policiji. "V današnjem času smo več kot očitno priča nesrečam, ki niso omejene na državno mejo in ki vplivajo tudi na našo varnost," je spomnil. Pri tem po njegovih navedbah ne gre le za Afganistan, ampak na vrata EU trka nov model nesreč, ki ga spodbujajo ljudje.

V zadnjem mesecu smo tako po njegovem svarilu neposredno soočeni z novimi terorističnimi napadi. "Danes to imenujemo hibridna vojna, ki se trenutno dogaja na vzhodni meji Evropske unije in bo imela vpliv tudi na nacionalno varnost v Sloveniji," je spomnil. Čeprav se zdi to daleč, je razmere treba po njegovi oceni vzeti resno, imeti resne pogovore v strokovnih krogih, v operativnem smislu pa se je treba na take grožnje tudi ustrezno pripraviti.

Vse, tudi najbolj preprost ukrep ob naravni ali drugi nesreči, se začne z ustrezno pripravljenimi analizami in načrti, je izpostavil. Tudi v ministrstvu so bili po njegovem zagotovilu vedno vključeni v vse priprave in načrtovanje, ki jih je koordinirala uprava za zaščito in reševanje oziroma ministrstvo za obrambo. "Naša naloga je izjemno dobro opravljena," je glede na navedbe ministrstva sklenil Hojs.

Predsednik DS Alojz Kovšca pa je spomnil, da podnebne spremembe že kažejo svoje zobe, vrstijo se poplave, potresi in suše. Sistem zaščite in reševanja se mora zato po njegovih besedah prilagajati tudi tem novim izzivom. Slovenija ima po njegovem prepričanju odličen sistem zaščite in reševanja v tovrstnih primerih. Njegova največja prednost je njegova odprtost, v njem pa usklajeno delujejo profesionalci in prostovoljci. Zagotovo je tak sistem močnejši, ker so vanj močno vpeta lokalna okolja, prostovoljna društva, ne le država, je izpostavil. Pri tem pa je treba po njegovem mnenju tudi presoditi, ali so vsi sistemi enako dobro podprti, so zapisali v DS.

V okviru dogodka so podelili tudi priznanja na področju nacionalne varnosti.

Dan nacionalne varnosti, ki bo potekal tudi v sredo, so organizirali državni svet, Fakulteta za varnostne vede Univerze v Mariboru, ljubljanska fakulteta za družbene vede in Inštitut za varnostno kulturo. Njegov namen je informirati in ozaveščati javnost o različnih vidikih in pomenu varnosti v sodobni družbi. Prav tako želijo organizatorji poudariti pomen povezovanja različnih institucij in strokovnjakov na področju obrambe in varnosti v naši državi, so navedli v DS.


Objava Minister Hojs: Slovenija se uvršča med peto in osmo mesto najbolj varnih držav objavljena na Vipavska.eu.