Mercedes: Še vedno tavamo v megli


Šef moštva Mercedes Toto Wolff je priznal, da z letošnjim dirkalnikom W13 tudi po posodobitvah v Miamiju še vedno tavajo v megli. Ekipa je na petkovih prostih treningih, ko je George Russell postavil najhitrejši čas dneva, kazala povsem drugačno formo, kot na prvih dirkah sezone do zdaj, toda na kvalifikacijah je mladi Britanec zdrsnil daleč za tekmece in dirko začel z dvanajstega mesta. Nekoliko bolje je po kvalifikacijah kazalo moštvenemu tekmecu Lewisu Hamiltonu, Mercedesov dvojec pa je na dirki v cilj pripeljal na petem in šestem mestu.

Zaradi čudnega preobrata med petkom in soboto, je Wolff priznal, da dirkalnika W13 še ne razumejo. “Dirkalnika ne razumemo že od samega začetka, zato tavamo v megli,” je pojasnil Avstrijec. “Jasno je, da je dirkalnik precej bolj zmogljiv in hiter, toda ne vemo, kako to hitrost izvabiti iz njega. Verjetno je ta dirkalnik težko voziti na meji, saj ga je težko obdržati znotraj okna optimalnega delovanja. Več časa je izven tega območja, kot v njem, razumevanje podatkov pa je boleč in dolgotrajen proces.”

Splošno prepričanje na prvih dirkah je bilo, da ima Mercedes velike težave zaradi delfinjenja, oziroma poskakovanja dirkalnika, toda s tem pojavom se soočajo tudi pri Ferrariju, kjer se dirkača na vsaki dirki vozita v ospredju, zato se pozornost v moštvu Srebrnih puščic obrača tudi na druga področja. Eno izmed njih je, poleg težav z ogrevanjem gum, tudi velika razlika v podatkih, ki jih kaže telemetrija in informacijah, ki jih podajata dirkača. “Podatki včasih ne kažejo tega, kar nam poročata dirkača,” je povedal Wolff.

“Oba imata veliko dela z dirkalnikom, ki ni niti prijeten za vožnjo, niti predvidljiv, toda podatki ne kažejo teh velikih nihanj. Še nikoli v vseh teh letih se nismo soočali s situacijo, ko povratne informacije dirkačev niso enake, kot na ekranih. Vse skupaj je tako še precej težje,” je pojasnil Wolff, ki pa ni izključil niti možnosti, da se ekipa z dirkalnikom vrne nazaj na staro zasnovo: “Ničesar nebi izključil.”


Foto: Mercedes


Ta objava Mercedes: Še vedno tavamo v megli je bila objavljena na Svet Hitrosti.