Medtem ko Golob lansira medijske afere, se v tujini ukvarjajo z njegovo vpletenostjo v balkanskih poslih

Medtem ko Golobova vlada v slovensko javnost lansira afere z ruskimi vohuni, se v tujini ukvarjajo z njegovo afero. Koščki sestavljanke Golobove finančne afere se počasi sestavljajo. Tokrat so v srbski oddaji Dobro jutro Srbija o zadevi razpravljala znani srbski novinar Dragoslav Vujićič, nekdanji pripadnik vojaškega KOS-a v SFRJ Ljuban Karan, kot ekskluzivni gost pa je nastopil tudi novinar Luka Perš, ki se z afero ukvarja od začetka lanskega leta. Poleg zanimivih dejstev je Vujičič razkril tudi informacijo, da je proti balkanski energetski mafiji v Nemčiji vložena kazenska ovadba, spisana na 250 straneh.


V oddaji sta srbski novinar Dragoslav Vujićič in nekdanji pripadnik vojaškega KOS-a v SFRJ Ljuban Karan povedala nekaj zanimivih podatkov, ki počasi sestavljajo celotno sliko domnevno spornega “poslovanja” slovenskega državnega podjetja GEN-i na območju Zahodnega Balkana. Takrat sta podjetje vodila sedanji predsednik vlade Robert Golob in Igor Koprivnikar, nekdanji prvi finančnik družbe. Nekdanji pripadnik vojaškega KOS-a trdi, da se ta afera ne bi zgodila brez prisotnosti tujih obveščevalnih služb in da ga ne čudi delovanje oziroma vloga kosovskega veleposlanika Martina Berishaja, saj je to nekaj, kar diplomati počnejo povsod – izkoriščajo svoj diplomatski status za prenos blaga ali denarja iz države v državo. V ozadju zgodbe GEN-i–Berishaj pa se pojavlja inštitut IFIMES, ki ga poleg Bakhtyarja Aljafa vodi z levo politično opcijo povezani direktor Zijad Bečirović.Perš kot ekskluzivni gost v oddaji pojasni, da je hčerinska družba iz GEN-i na prijavljenem naslovu v srbskem Beogradu v obdobju 2015–2016 nakazala malce več kot 3,5 milijonov evrov denarja slovenskih davkoplačevalcev podjetjema MB Consulting na Kosovo in v Črno goro, nakar je Berishaj z obeh bančnih računov v Črni gori in na Kosovu v več dvignjenih gotovinskih zneskih med leti 2019 in 2022 dvignil skoraj 3,5 milijona evrov v gotovini. Poleg vsega pa je bilo leta 2019 nakazanih skoraj 50 tisoč evrov na omenjeni lokaciji za že opravljeno storitev. Ves denar naj bi pristal pri ožjih kosovskih zaupnikih premiera Kosova Albina Kurtija.


Albin Kurti in Martin Berishaj na dogodku IFIMES-a. (Foto: Facebook)


V nadaljevanju pa je bilo šokantno to, kar je povedal novinar Vujićić, in sicer je razkril tudi informacijo, da je proti balkanski energetski mafiji v Nemčiji vložena kazenska ovadba, spisana na 250 straneh. Portal Prava je v enem izmed svojih člankov o razkrivanju elektro casino hazardiranja Golobovih fantov s poslovno miselnostjo modrega dečka iz Dunajske 119 v Ljubljani razkril tudi sledeči podatek. “Zapisali smo, da je v eni izmed evropskih držav vložena kazenska ovadba proti t. i. elektro mafiji Zahodnega Balkana. Zapisali smo celo, da je napisana na 250 straneh. Če podatki tujih obveščevalnih služb držijo, se lahko pogovarjamo o cifri PET MILIJARD evrov! Toliko davkoplačevalskega denarja državljanov držav Zahodega Balkana je izpuhtelo v preteklih dvajsetih letih,” navaja Luka Perš na portalu Prava.


Perš je že dlje časa opozarjal na sumljivo odtekanje denarja slovenskih davkoplačevalcev v družbi GEN-i, po podrobnem spremljanju v letu 2022 pa je iz svojih virov razkril, da se je Robert v takratnem NPU znašel v predkazenskem postopku zaradi postopkov ob preprodaji Elektro energije – hčerinske družbe Elektro Ljubljana pod vodstvom Andreja Ribiča, vodjo volilnega štaba Gibanje Svobode in sedaj tudi člana uprave državnega Darsa – podjetju GEN-i. Ko je prišel na oblast, je nemudoma zamenjal tudi direktorja Urada za preiskovanje – le zakaj? Ob vprašanju, kam je šel davkoplačevalski denar, se pojavljajo sumi balkanskih medijev, da se je del tega denarja nakazoval direktno iz ljubljanske pisarne Koprivnikarja podjetjema, zaščitenima z diplomatsko imuniteto kosovskega veleposlanika na Hrvaškem Martina Berishaja, ki je bližnji prijatelj kosovskega premierja Albina Kurtija.


Foto: zajem zaslona


Luka Perš je gostoval v srbski oddaji kot vir s prve roke o finančni aferi Roberta Goloba. (Foto: zajem zaslona)


Portal Prava se ob namigu Karana po sodelovanju z obveščevalno službo sprašuje, ali je celotno operacijo financiranja z GEN-i Beograd nadzoroval prav krog zaupnikov blizu lani preminulega diplomata Boruta Šukljeta. Po besedah Karana naj bi bila to stara taktika obveščevalnih služb in da je politike na visokih položajih najlažje tako močno kompromitirati v takšni aferi, kot je sedaj GEN-i Beograd–Martin Berishaj. Ker je bil v zgodbi opažen tudi vplivni inštitut na območju zahodnega Balkana IFIMES, je portal Prava namignil tudi na vplivno diplomatsko-obveščevalno mrežo z omrežja diplomata Šukljeta.


Po objavi podatka o izpuhtelem denarju je Perša kontaktiral Janez Pogorelec, znan slovenski pravnik in višji politični predstavnik stranke Nove Slovenije, da naj izda, za katero državo je šlo. Po razkritem podatku, da je šlo za Nemčijo, naslednje besede Vujićića hkrati presenečajo in dajejo veliko iztočnico za razmislek. “To je klasičen primer korupcije. To je samo en del. Slovenci so znani po tem. Drugi del je Nemčija. Prvo slovenska, potem nemška. Vemo, kako to deluje. Kurti se je zgodil prav iz teh sil. Firma, ki je registrirana v Beogradu, GEN-i Beograd. Bil je denar. To deluje po sistemu, ki je poznan. Slovenska firma, ki je imela hčerinsko v Beogradu, nezakonito financira državo Kosovo in Metohijo, naše obveščevalne službe to vedo.” 


Tanja Brkić

The post Medtem ko Golob lansira medijske afere, se v tujini ukvarjajo z njegovo vpletenostjo v balkanskih poslih first appeared on Nova24TV.