Luka Mesec pravi da je nacionalizacija “strašenje”, vendar je v njihovem preteklem programu napisana črno na belem

“V nasprotju s strašenjem z nacionalizacijo, ki ga zadnje dni vršita Nova24 in Finance, je zakon o delavskem lastništvu, ki ga pripravljamo, zgrajen na spodbudah,” je zapisal Luka Mesec na Twitterju in s svojim zapisom ponovno dokazal, da ne razume delovanja ekonomske demokracije, o kateri tako razpreda. Mesec sicer želi ljudi prepričati, da ne gre za nacionalizacijo, vendar je bila prav ta omenjena že v programu Levice iz leta 2017.


“Lastništvo podjetij bomo prenesli v roke države in lokalnih skupnosti ter ustanovili delavske, kmečke in potrošniške zadruge,” je med drugim zapisano v programu Levice iz leta 2017. Četudi bi se zaradi pritiska javnosti želeli izogniti konkretnemu diskurzu o njihovih načrtih za “ekonomsko demokracijo”, jim to ne uspeva. Svoje želje preoblikujejo v lepe besedne zveze, vendar dejstva kažejo drugače. Na to je opozoril tudi šef Domela, ki je še nedavno Mescu očital novi dohodninski zakon in njegovo “nepripravljenost na kompromise”, češ da jim gre zdaj prav dobro in da njihove pomoči ne potrebujejo.“›Vzpodbuda‹ je to, da ste zbombandirali Janšev zakon o dohodnini, ki je omogočal odkup lastniških deležev nedelniškim družbam, ne da bi pri tem fasal 25 % davek. Na to je opozoril šef Domela in o tem pišejo mediji. Občutek je, da se vse dela na pamet in sploh ne razumete materije,” je zapisal analitik Mitja Iršič v odgovor Luku Mescu, ki trdi, da Nova24TV in Finance “strašimo z nacionalizacijo”. Pravi, da je zakon zgrajen na spodbudah, vendar so se ljudje v komentarjih pisali, o kakšnih spodbudah govori in da gre za “davčni nateg”.
Zadnje je posredno potrdil tudi direktor Domela, podjetja, ki ga je Mesec v zadnjem času večkrat uporabil za primer predstavitve svojih želja, dokler šefu Domela ni prekipelo. “Nismo v nobeni stiski, smo pa razočarani, da minister Mesec in državni sekretar na ministrstvu za finance Tilen Božič nista prisluhnila kompromisni rešitvi, ki smo jo predlagali. V Domelu smo oporekali zadnji noveli zakona o dohodnini v delu, kjer se prodaja lastnih delnic obdavči kot dividenda, ne kot kapitalski dobiček. Sprememba 90. člena v zakonu o dohodnini je za nas boleča: ministrstvo za finance in Mesec sta sicer prisluhnila našim težavam, a nista našla nobene rešitve. Sprememba zakonodaje pa je poslabšala edini instrument, ki smo ga dobili šele s popravkom zakona pod vlado SDS.”


Družba Domel (Vir: Facebook).


Direktor Matjaž Čemažar je razložil, da so prenos lastništva, torej prodaja in nakup delnic lastniške družbe, urejeni v pravilniku: Sprememba lastništva se odvija po naravni poti, saj večina zaposlenih ob upokojitvi delnice zadrži in posledično se zmanjšuje delež kapitala v lasti zaposlenih. Upokojence in nekdanje zaposlene pa družba vsako leto pozove k prodaji delnic,  ki gredo v sklad lastnih delnic.


Spomnimo, da je šel program Levice iz leta 2017 februarja letos oceno protiustavnosti ravno zaradi svojih načel in namenov. Šlo je za pobudo Vilija Kovačiča, ki najbolj levi domači politični stranki med drugim očita naslednje protiustavnosti programa Levice iz leta 2017: “Lastništvo podjetij bomo prenesli v roke države in lokalnih skupnosti … Zato bomo spremenili nosilce kapitala in socializirali dobičke.”  Hkrati pa lahko spomnimo tudi na večkratno ponavljanje te želje tudi s strani Mesečevega kolega Mihe Kordiša, ki je v preteklosti že razburjal s svojimi objavami na Facebooku, med drugim tudi, ko je podjetnikoma Ivu Boscarolu in Igorju Akrapoviču očital, da “Širita neresnice o naših zahtevah po obdavčitvi dobička in – pomembneje – grozita s stavko kapitala. Ne, ker za pravičnejši prispevek h zdravju, izobrazbi, mobilnosti, varnosti in nasploh blaginji za slehernika ne bi imela. Ampak ker bogastva, ki si ga prisvajata iz delavskih rok in mozga, nočeta usmeriti drugam kot v lasten žep. Kapitalistično izsiljevanje nacionalnih držav je šolski prikaz omejitev reformističnih politik, kot smo si jih uspeli izboriti v koalicijski pogodbi. Rešitev? #Nationalize!” V oči pade zlasti besedica “nationalize” oz. “nacionalizacirajmo”.


Foto: Facebook


Levica se zgleduje po tako imenovanih ESOP (Employee Stock Option Plans oziroma Delniški opcijski načrti za zaposlene) shemah, ki jih propagira predvsem ameriški Nacionalni center za lastništvo zaposlenih (NCEO). Pravzaprav gre za nekakšno samoupravljanje (soupravljanje) po vzoru nekdanje Jugoslavije – podlaga je marksistična ideologija, kako doseči, da delavci ne bodo več “odtujeni od dela”. Samoupravljanje je v nekdanji državi neslavno propadlo, vendar bi Mesec ponovno rad eksperimentiral z nečem, kar je izven njegovega dometa sposobnosti. Ob tem pa se postavi tudi vprašanje, zakaj eksperimentirati z nečem, kar se je že tolikokrat izkazalo za neuspešno?


Ana Hrovat

The post Luka Mesec pravi da je nacionalizacija “strašenje”, vendar je v njihovem preteklem programu napisana črno na belem first appeared on Nova24TV.