Lovrenčevo dogajanje v Podčetrtku pritegnilo pozornost tudi nacionalne RTV (video)


Koronavirus se je vrnil na Kozjansko-Obsoteljsko, a v občini Podčetrtek se mu ne dajo. Ta čas ne beležijo nobenega potrjenega primera okužbe, čeprav v okoliških občinah niso redki. Za občane in tiste turiste, ki so letos v Terme Olimia ter druge turistične kapacitete vendarle obiskali, so pripravili dva atraktivna dogodka – 5. Kuhinjo pod gradom ter tradicionalni Lovrenčev sejem.


Njihovo gostoljubje so opazili tudi na nacionalnem mediju in pripravili raznoliko reportažo.


10. avgusta leta 258 je rimski cesar Valerijan dal prebičati, nato pa na žareči rešetki mučiti do smrti diakona katoliške cerkve Lovrenca, danes poznanega kot priljubljenega svetnika in zaveznika ubogih, gasilcev, steklopihalcev, kuharjev, likalk. Ena izmed 60 cerkva, posvečenih sv. Lovrencu v Sloveniji stoji tudi v središču trga Podčetrtek, katerega župnijski zavetnik je sv. Lovrenc.


Lovrencu na čast v Podčetrtku že od nekdaj prirejajo Lovrenčevo, v vseh vidikih pestro dogajanje za domačine in obiskovalce od blizu in daleč. Tudi leta 2020 po Kristusu in 1762 let po Lovrenčevi mučeniški smrti, izjemno nalezljivi virus te tradicije ni uspel ubiti.


Glede na razmere zelo dobro obiskana 5. Kuhinja pod gradom je ponudila domače dobrote, s katerimi so se predstavili različni lokalni ponudniki hrane in pijače, od vinarjev, pivovarjev, do lokalnih kuharjev, slaščičarjev in restavracij.Koronavirus je bil na Kuhinji pod gradom potisnjen na stran, a nikakor ne pozabljen. Po navodilih NIJZ so namreč pripravili številne preventivne ukrepe z razkužili, usmerjevalnimi tablami in znaki, ki opozarjajo na ustrezno razdaljo, postavili so tudi korito, kjer so si obiskovalci lahko umili roke.


Takole so utrinke dogajanja posneli v lokalnem turističnem centru Visit Podčetrtek:
Dogajanje v živo iz dogodka Kuhinja po Gradom. Do 21h imate čas, da nas obiščete in gurmanite z nami! </div></body></html>