Kuhanje na plin zdravju bolj škodljivo kot življenje v mestu


Kuhanje na plin zdravju bolj škodljivo kot življenje v mestu

Glede na nove raziskave kuhanje na plin slabše vpliva na vaše zdravje kot življenje v mestu, onesnaženem s prometom ali industrijo. Tako profesionalni kot amaterski kuharji dajejo prednost plinskim štedilnikom pred električnimi alternativami. Nove raziskave medtem kažejo, da plinski štedilniki proizvajajo dušikov dioksid in nevarne toksine, ki so del plinov, ki jih oddajajo tudi vozila. Če je to res, lahko takšne snovi dražijo pljuča in pridejo v krvni obtok. Slednje poveča tveganje za razvoj bolezni srca, raka in celo Alzheimerjeve bolezni.

Na tovrstno onesnaženje zraka so najbolj občutljivi otroci in starejši

Študija je pokazala, da plinske peči povzročijo porast onesnaževanja zraka v zaprtih prostorih. Lahko so veliko višje od ravni trdnih onesnaževal, ki lebdijo na prometni mestni ulici.

Otroci so v raziskovalne namene hodili v šolo z nahrbtniki, opremljenimi z monitorji, ki so beležili onesnaženost zraka.


Številni otroci so bili onesnaženosti bolj izpostavljeni doma in sicer zvečer, ko si je eden od staršev pripravljal obrok na plinskem štedilniku, kot pa onesnaženosti zraka na poti v šolo, je povedal prof. Frank Kelly z Imperial College London.


Plinski štedilniki in astma

Rezultati druge študije kažejo, da je vsak osmi primer astme, ki se razvije v otroštvu, pravzaprav posledica izpostavljenosti plinskim kuhalnikom v zaprtih prostorih.

Prof. Kelly, ki sicer ni bila vključena v študijo, se strinja, da so plinske peči glavni vir onesnaženosti zraka v zaprtih prostorih. Verjame, da je bivanje v sobi s plinsko pečjo lahko vzrok za astmo ali druge zdravstvene težave pri občutljivih otrocih.

Če otrok z astmo živi v gospodinjstvu, bo verjetno kazal več simptomov bolezni, kot če je v hiši električna alternativa, pravi Kelly. Težava bolj izrazita v manjših domovih brez ustreznega prezračevanja.

Problem onesnaženosti zraka v zaprtih prostorih je bil šele pred kratkim v središču študij, tako kot onesnaženost zunanjega zraka.

Plinski štedilniki in globalno segrevanje


Profesor Steffen Loft z Univerze v Kopenhagnu se strinja z britanskimi in ameriškimi kolegi in trdi, da je , da je tveganje, povezano z izpostavljenostjo dušikovemu dioksidu iz plinskih peči verjetno, večje od tveganja življenja v mestu z onesnaženim zrakom.


Znanstveniki opozarjajo, da plinski kuhalniki spodbujajo globalno segrevanje.

Raziskava, opravljena v ZDA, je pokazala, da uhajanje metana iz plinskih peči negativno vpliva na podnebje in ga je mogoče primerjati z izpusti ogljikovega dioksida iz približno 500.000 avtomobilov na bencinski pogon.


V Evropski uniji bi lahko bilo škodljivemu onesnaženju zraka v zaprtih prostorih, zaradi kuhanja na plin izpostavljenih več kot 100 milijonov ljudi izpostavljenih kar je v nasprotju s predpisi EU o onesnaževanju zunanjega zraka, je sporočila nevladna organizacija Clasp.


Ali je treba na štedilnik namestiti opozorilno nalepko?

Vse več je zahtev, da bi morale plinske peči v prihodnosti imele nalepke z opozorili o nevarnosti za zdravje. Do leta 2025 niti en nov dom v Veliki Britaniji ne bo ogrevan s fosilnimi gorivi. To pomeni, da bodo vsi skoraj zagotovo opremljeni z električnimi indukcijskimi kuhalniki in pečicami.

V ZDA bodo v skladu z zakonom o zniževanju inflacije gospodinjstvom za prehod s plinskih na indukcijske štedilnike ponudili subvencije do 1.340 ameriških dolarjev.

Predstavnica Alexandria Ocasio-Cortez prav tako poziva k popolni prepovedi prodaje in uporabe plinskih peči.

Profesorica Nicola Carslaw z univerze v Yorku pravi, da je to razmeroma preprost način za zmanjšanje izpostavljenosti škodljivim trdnim delcem in dušikovim oksidom.

Na kakovost zraka v zaprtih prostorih lahko vplivamo s pogostejšim odpiranjem oken, prezračevanjem prostorov in uporabo ventilatorjev, kar lahko takoj vpliva na kakovost zraka.

Študije so pokazale, da lahko učinkovite kuhinjske nape zmanjšajo stopnjo onesnaženosti za kar 55 odstotkov.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Kako pogosto čistite hladilnik? Tukaj so nasveti, kako to storiti pravilno

Hladilnik in zamrzovalnik sta v vsaki kuhinji najpomembnejša aparata. Hrano ohranjata svežo in varno za uživanje, poleg tega nam prihranita čas in energijo, saj lahko vanju shranimo večjo količino raznovrstne hrane. Kot vse naprave, za učinkovito delovanje potrebujeta redno vzdrževanje in vzdrževanje higienskih pogojev… več tukaj.


Objava Kuhanje na plin zdravju bolj škodljivo kot življenje v mestu je bila najprej objavljena na Portal24.