Katero maslo je v resnici bolj zdravo: mandljevo ali arašidovo?


Na kosmičih, palačinki ali pa kar samostojno, masla iz oreščkov izboljšajo marsikatero živilo. Ampak ko gre za mandljevo in arašidovo maslo, nikoli ne vemo, katerega je bolj zdravo izbrati. Pa poglejmo…


Mandljevo maslo (1 jedilna žlica):


Kalorije: 98

Beljakovine: 3,4 grama

Ogljikovi hidrati: 3 grame

Vlaknine: 1,6 grama

Skupno maščob: 9 gramov

Sladkor: 0,7 grama


Arašidovo maslo (1 jedilna žlica):


Kalorije: 96

Beljakovine: 3,6 grama

Ogljikovi hidrati: 3,6 grama

Vlaknine: 1 gram

Skupno maščob: 8,2 grama

Sladkor: 1,7 grama


Katero je bolj zdravo?


1. Kalorije

Kot lahko vidiš zgoraj, arašidovo in mandljevo maslo vsebujeta praktično enako kalorij. Ampak glede na ti, da so oreški in masla narejena iz njih, nasičeni s kalorijami, nikar ne pretiravaj z nobenim od njih. Uživaj jih le v zmernih količinah (na palačinko namaži le tanko plast).


Zmagovalec: Oba


2. Maščobe

Oreščki in masla iz oreščkov vsebujejo tudi veliko maščob. Ampak še preden se jim začneš izogibati, vedi, da je vrsta maščob, ki jih vsebujejo, v veliki meri koristna zate. Tako mandljevo maslo kot arašidovo maslo vsebujeta več nenasičenih maščob, kar je povezano z zmanjšanjem srčnih bolezni in boljšim nadzorom krvnega sladkorja. Vendar pa mandljevo maslo vsebuje malo več nenasičenih maščob kot arašidovo maslo.


Zmagovalec: Mandljevo maslo


3. Beljakovine

Verjetno že veš, da so masla iz oreščkov odličen vir rastlinskih beljakovin. Morda pa vse do zdaj nisi vedela, da ima arašidovo maslo majhno prednost pred mandljevim maslom, ko gre za to pomembno hranilo. V porciji mandljevega masla je 6,7 gramov beljakovin, v porciji arašidovega masla pa 7,1 gram beljakovin. Za primerjavo, eno veliko jajce ima nekaj več kot 6 gramov beljakovin.


Zmagovalec: Arašidovo maslo


4. Sladkor

Dokler kupuješ naravno arašidovo in mandljevo maslo, ki ne vsebuje konzervansov in dodanih okusov ali pa masla izdeljuješ sama doma, noben od njiju ne velja za vir sladkorja, čeprav ga mandljevo maslo vsebuje za odtenek manj.


Zmagovalec: Mandljevo maslo


5. Vlaknine

Vlaknine so pomembne za podaljšanje sitosti, manj izločanja inzulina in več maščobnih kislin s kratkimi verigami. V bistvu vse stvari, ki vodijo k nižji telesni teži. Ampak mandljevo maslo za malo premaga arašidovo maslo v kategoriji vlaknin, z 1,6 grama na jedilno žlico.


Zmagovalec: Mandljevo maslo


Ne spreglej tudi, kako lahko hitro in enostavno sama doma narediš arašidovo maslo!


The post Katero maslo je v resnici bolj zdravo: mandljevo ali arašidovo? appeared first on Modna.si.