Kako so revizorski hiši PwC, ki ji zaradi Adrie Airways grozi odvzem licence, državni posli zacveteli po obisku Draga Kosa in Roka Praprotnika


Slovenski oddelek revizjske družbe PricewaterhouseCoopers (PwC), za katerega so včeraj pri Agenciji za javni nadzor nad revidiranjem potrdili, da je še vedno pod njihovo lupo, dela za celo vrsto državnih podjetij, razkriva Erar. Agencija je PwC pod drobnogled vzela po letošnjem zlomu Adrie Airways, ko se je izkazalo, da je revizijo za lani delala dužba PwC, obstaja pa sum, da svojega dela niso opravili korektno. V Sloveniji sicer delujeta pod blagovna znamka PwC dve pravni osebi, obe na istem  naslovu v Klečah, PwC Svetovanje d.o.o. in PricewaterhouseCoopers d.o.o., ki uporabljata tudi isti spletni naslov, kot je razvidno iz spodnjega izpiska baze Gvin.Vir: GvinKo se je pričel potop Adrie Airways, ki je bila v času vladavine Alenke Bratušek prodana nemškemu skladu 4K Invest, je portal Siol poročal, da:Revidiranje lanskoletnih bilanc Adrie Airways, ki ga izvaja revizijska družba PricewaterhouseCoopers (PwC), je namreč pod drobnogledom Agencije za javni nadzor nad revidiranjem. Ta bo ocenila, ali so v PwC zares opravili svoje delo, če bi ugotovila hujšo kršitev, pa lahko revizijski družbi celo (začasno) odvzame licenco.”


Namestnica direktorice agencije Mateja Cimerman pravi, da revizija še ni končana: “Potrjujemo, da trenutno poteka nadzor nad poslovanjem revizijske družbe PwC, v katerega je zajeta tudi opravljena revizija računovodskih izkazov družbe Adria Airways d.o.o. za leto 2018.”


Za kako velike stvari gre, nas opominja preteklost. Ko je leta 2001 izbruhnila afera Enron,  ki je prinesla kolaps podjetja, se je zaradi nedoslednega revidiranja potopila tudi družba Arthur Andersen, ki je bila v tistih časih globalni revizijski velikan.


Pri slovenskem primeru je zanimivo, da storitve dužbe PwC Svetovanje, ki je bila ustanovaljena leta 2013, oblino uporabljajo proračunski porabniki, o čemer priča Erar. Tako so v teh šestih letih z državo ustvarili neverjetnih 715 tisoč evrov prihodkov. Največ s SID banko, Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) in Službo Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.Vir: Erar.Zanimivo pa je, da so se visoki prihodki družbe PwC Svetovanje z državo  pričeli konec leta 2015. In nenavadno sovpadajo z dogodkom, s katerim se je na Facebooku postavljala oktobra 2015, ko so gostili razvpite člane Komisije za preprečevanje korupcije – bivšega predsednika Draga Kosa, ki je z zasebnim podjetjem R.U.R. bajno služil pri takrat še državni NLB, in katerega vpliv izhaja danes zlasti iz intimne zveze s Tjašo Slokar Kos, vplivno urednico na Pop TV,  Roka Praprotnika, nekdanjega namestnika šefa KPK Gorana Klemečiča, ki je pri NLB zaposlen danes, in nekdanjo namestnico šefa KPK Almo Sedlar.Morda naključno, a zato nič manj zanimivo pa je, da se priimek Praprotnik na Facebooku pojavlja tudi med uslužbenkami PwC.


So proud that our today’s PwC LEGAL breakfast with Chief Labour Inspector of Republic of Slovenia was very successful. Special thanks to my team Mima VM Milčo Balevski Natalija Plemelj Zala Praprotnik </div></body></html>