Japonska gospodarska rast v zadnjem četrtletju ni dosegla pričakovanj

Japonska gospodarska rast se je v zadnjih treh mesecih lanskega leta upočasnila in ni dosegla pričakovanj, so pokazale prve preliminarne številke. Tretje največje gospodarstvo na svetu je tako na letni ravni raslo po samo 0,5 odstotni stopnji, medtem ko so analitiki pričakovali rast v višini 0,9 odstotka.


Kljub temu je država zabeležila še svojo osmo zaporedno četrtletje rasti, kar je najdaljši niz v državi od konca osemdesetih.Japonska se je odločila za sprejem novih sankcij proti Severni KorejiRast BDP-ja je sicer mnogo nižja od 2,2 odstotne v prejšnjem četrtletju. Letne stopnje rasti predstavljajo višino rasti, če bi sprememba glede na četrtletja vztrajala celotno leto.


"Pozitiven položaj"


Kljub razočarajočim podatkom, pa se med japonskimi nakupovalci kažejo znamenja zaupanja. Potrošniška poraba, ki predstavlja več kot 60 odstotkov japonskega gospodarstva, se je v primerjavi s četrtletjem pred tem povečala za 0,5 odstotka, medtem ko so napovedi predvidevale rast v višini 0,4 odstotka.


Ekonomist Jesper Koll, ki je zaposlen v Tokiju je dejal, da je gospodarstvo države prvič v zadnjih tridesetih letih v pozitivnem položaju.


"Beležimo tako izboljšanje plač, kot kakovost delovnih mest, zato je celotno okolje za potrošnjo sedaj pozitivno, medtem ko je bilo v prejšnjih tridesetih letih negativno," je povedal Koll, ki je zaposlen pri družbi za upravljanje premoženja WisdomTree.


"To je ključna točka, ki spodbuja stabilno rast Japonske".


The post Japonska gospodarska rast v zadnjem četrtletju ni dosegla pričakovanj appeared first on Finančni trgi.