Izjava dneva: Referendum je temelj demokracije

Kamor piha veter, tja pluje Janja Sluga. Potem ko je v času prejšnjega mandata zapustila svoje poslanske kolege, je referendum razglašala kot temeljno orodje demokracije. Danes očitno meni povsem drugače. Kako si lahko sicer razlagamo njeno tišino, ko je uradno stališče njene nove stranke, da so referendumi, ki jih je predlagala SDS, zgolj potrošnja denarja? 


“Pravica državljanov, da o pomembnih temah soodločajo na referendumu, je temelj demokracije. Svojo državljansko pravico in dolžnost bom udejanjila v nedeljo. Vabim vas, da jo izkoristite tudi vi in se referenduma udeležite.” Tako je Sluga zapisala nekaj dni pred referendumom o vodah. V kolikor se celjska poslanka ni premislila in ima na demokracijo danes povsem drugačne poglede, se zastavlja vprašanje, zakaj vendarle ne povzdigne glasu zoper očitno avtoritarne vzgibe njenih novih strankarskih kolegov?V Gibanju Svoboda danes pravijo, da je razpis referenduma o RTV povsem nepotrebno zapravljanje davkoplačevalskega denarja, kar je moč prebrati v zapisu na strankini spletni strani. “In to je to, kar destruktivno počnejo v največji opozicijski stranki,” se je zapisalo Mojci Šetinc Pašek, poslanki Gibanja Svoboda, ki naj bi bila pred javno politično aktivacijo povsem “neodvisna” novinarka.
Kaj si o demokraciji v resnici misli Sluga?

Zgoraj zastavljena vprašanja so seveda povsem retorične narave. Jasno je, da Sluga govori po principu, nov dan, nova vlada in da poslanka javno govori to, kar ji na kratki rok koristi. Včeraj je bila vlada Janeza Janše, ki ji je želela škodovati, danes je na oblasti Robert Golob, ki mu zaenkrat še ne želi škodovati. Glede na njeno zgodovino zdraharstva se lahko tudi to kmalu spremeni. Gre za kratkoročne in slabo premišljene razmisleke.


To, kar si Sluga o referendumu, kot orodju demokracije, misli zasebno, pa je veliko vprašanje. Zlobni jeziki bi dejali, da si o demokraciji ne misli ničesar, vsaj ne originalnega. Tako kot o zunanji politiki nima oblikovanih stališč Tanja Fajon, na kar nekaj dni nazaj opozoril nekdanji zunanji minister v članku z naslovom Dimitrij Rupel: Tanja Fajon nima svojih prepričanj na področju zunanje politike


Andrej Žitnik


 

The post Izjava dneva: Referendum je temelj demokracije first appeared on Nova24TV.