Huawei je priznal, da so jih ameriške sankcije prizadele bolj od pričakovanj
Kitajska družba Huawei Tehnologies je zaradi ameriških sankcij utrpela težji udarec od pričakovanj, je dejal ustanovitelj in direktor družbe Ren Žengfej, zato je podjetje že znižalo svoje napovedi za letne prihodke. Ren tako ocenjuje, da jih bo prepoved stala 30 milijard dolarjev prihodkov, s čimer je Huawei prvič količinsko opredelil učinek ameriških sankcij.


Priznanje prihaja kot presenečenje saj je družba pred tem več tednov objavljala kljubovalne komentarje, v katerih so trdili, da je Huawei tehnološko samozadosten.


ZDA je družbo Huawei postavila na izvozno črno listo, pri čemer so kot razlog navedli nacionalna varnostna vprašanja, s tem pa so ameriškim dobaviteljem prepovedali prodajo izdelkov največjega proizvajalca telekomunikacijske opreme na svetu in drugega največjega proizvajalca pametnih telefonov, brez pridobitve posebne odobritve.


Huawei je sicer zanikal, da predstavljajo njihovi izdelki varnostno grožnjo.Povečujejo se tudi trgovinske napetosti med ZDA in IndijoPrepoved je mnoga podjetja, vključno z Googlom prisilila, k omejevanju ali ustavitvi svojih poslovnih odnosov s kitajskim podjetjem.


Huawei ni pričakoval, da bo ameriška odločenost za "razbitje" podjetja "tako močna in tako prodorna", je dejal Ren, govoreč iz sedeža družbe v kitajskem mestu Šenžen. Na tiskovni konferenci sta sodelovala tudi dva strokovnjaka iz ZDA, George Gilder in Nicholas Negroponte.


"Nismo pričakovali, da nas bodo napadli na toliko različnih področjih," je dejal Ren in dodal, da pričakuje oživitev poslovanja v letu 2021.


"Trenutno ne moremo dobiti sestavnih delov, ne moremo sodelovati v številnih mednarodnih organizacijah, ne moremo tesno sodelovati z mnogimi univerzami, ne moremo uporabljati ničesar z ameriškimi komponentami in ne moremo niti vzpostaviti povezave z omrežji, ki uporabljajo takšne komponente."


Huawei, ki je lani ustvaril prihodke v višini 104 milijarde dolarjev, za letos načrtuje prihodke v višini približno 100 milijard dolarjev. Družba je sicer sprva za leto 2019 pričakovala, da bo ustvarila med 125 in 130 milijardami dolarjev prihodkov, odvisno od nihanj deviznih tečajev.


Trgovinska vojna


Administracija predsednika Trumpa je sankcionirala Huawei v času, ko so trgovinski pogovori med ZDA in Kitajsko zašli v težave, zaradi česar so kitajski voditelji začeli trditi, da je država napredovala pri doseganju samozadostnosti v ključnem poslovanju s polprevodniki.


Huawei je hkrati dejal, da bi lahko po potrebi v naslednji devetih mesecih splavili svoj lastni operacijski sistem Hongmeng, ki je trenutno v fazi testiranja, saj se njihovi telefoni po prepovedi soočajo s prekinitvijo posodobitev Googlovega operacijskega sistema Andorid.


Vseeno so industrijski strokovnjaki skeptični nad zmožnostjo kitajskih izdelovalcev čipov, da hitro zadovoljijo potrebe Huaweija in drugih domačih tehnoloških podjetij, po sestavnih delih.


Prodajo Huaweijevih pametnih telefonov je medtem prizadela negotovost. Ren je tako dejal, da so se mednarodne pošiljke pametnih telefonov podjetja zmanjšale za kar 40 odstotkov. Kljub temu, da v izjavi ni omenjal časovnega obdobja, pa naj bi šlo za podatke iz preteklega meseca.


Bloomberg je v nedeljo poročal, da se Huawei pripravlja na 40 do 60 odstotni padec mednarodnih pošiljk pametnih telefonov.


Kljub temu je direktor družbe dejal, da Huawei ne bo zmanjšal svojih izdatkov za raziskave in razvoj kljub pričakovanem finančnem udarcu zaradi prepovedi, poleg tega pa naj ne bi prišlo do množičnih odpuščanj.The post Huawei je priznal, da so jih ameriške sankcije prizadele bolj od pričakovanj appeared first on Finančni trgi.