Globalne delnice danes v zelenem
Azijske delnice so v sredo pridobile na vrednosti, saj so vlagatelji odmislili zaskrbljenost glede prehitre rasti delnic v letošnjem lanskem in letošnjem letu in namesto tega osredotočili na optimizem, da bo nov krog ameriških spodbujevalnih ukrepov pomagal pri okrevanju svetovnega gospodarstva.


Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je pridobil 0,44 odstotka vrednosti, avstralske delnice so se podražile za 0,62 odstotka, medtem ko je ostal glavni japonski borzni indeks Nikkei z zgolj 0,03 odstotno rastjo praktično nespremenjen. Terminske pogodbe za glavni ameriški indeks S&P 500 so se zvišale za 0,23 odstotka.


Delnice na Wall Streetu so prek noči izgubile na vrednosti, potem ko se je marec začel za najboljšim dnevom za indeks S&P 500 v zadnjih devetih mesecih.Kitajske naložbe postajajo vse bolj nezaželeneToda nekateri analitiki medtem opozarjajo, da bi lahko bile cene delnic napihnjene. Ta strah deli tudi najvišji kitajski regulatorni organ, kar bi lahko delniškim trgom otežilo nadaljnjo rast dobičkov. Strahovi, ki so prejšnji teden vodili k razprodaji ameriških državnih obveznic in so pretresli delniške trge, bi se lahko nadaljevali, to pa bi omejilo rast delnic.


Previdno razpoloženje med vlagatelji je obtežilo ameriški dolar, ki je imel v zadnjih dneh koristi od upanja vlagateljev, da bodo ZDA dosegle hitrejše gospodarsko okrevanje in bo ameriška centralna banka bolj strpna do višjih donosov obveznic.


Indeks ameriškega dolarja je znašal 90,787 točke in kar je v primerjavi z prejšnjo trgovalno sejo pomenilo 0,2-odstotno izgubo.


Referenčni donosi na ameriške državne obveznice so se znižali že tretji dan zapored, saj so vlagatelji zaustavili nedavno razprodajo pred izdajo množice ameriških gospodarskih podatkov, ki bodo objavljeni konec tega tedna. Donos desetletnih državnih zakladnic je tako dosegal 1,4085 odstotka, kar je mnogo manj od viška pri 1,614 odstotka doseženega prejšnji teden.


Ameriški delniški trgi so se prejšnji teden razburili, saj so se referenčni donosi na obveznice povzpeli na najvišje nivoje v zadnjem letu, saj so vlagatelji stavili na močno oživitev ameriškega gospodarstva v razmerah izjemno ohlapne monetarne politike.


Predstavniki ameriške centralne banke so sicer opozorili, da so pomisleki glede inflacije prezgodnji, pri čemer so dodali, da bi naraščajoči donosi lahko zaostrili finančne razmere in omejili gospodarsko okrevanje.


Cene nafte so bile mešane, pri čemer so prek noči dosegle najnižje nivoje v zadnjih dveh tednih, kar je posledica pričakovanj, da bodo proizvajalci nafte združenja OPEC+ na svojem sestanku pozneje ta teden omejili ponudbo, v času, ko bodo začela gospodarstva okrevati po krizi zaradi pandemije kitajskega virusa.


Cena nafte znamke Brent se je tako povišala za 0,22 odstotka na 62,84 dolarja za sod, medtem ko je bilo treba za sod lahke ameriške nafte odšteti 59,74 dolarja.


Kriptovaluta Bitcoin je medtem izbrisala začetne izgube in pridobila 0,62 odstotka vrednosti, pri čemer je cena za en kovanec dosegala 48,814 dolarjev. Digitalna valuta je samo v letošnjem letu pridobila 69 odstotkov vrednosti, saj jo podpira vse več običajnih finančnih krogov.The post Globalne delnice danes v zelenem appeared first on Finančni trgi.