FOTO: V Mariboru vnovčeval ponarejene bankovce, polisti so mu stopili na prste

Kriminalisti SKP PU Maribor so zbiranjem obvestil ugotovili, da je neznani storilec med 13. 9. 2022 in 17. 9. 2022 na območju Maribora, v treh različnih primerih unovčil skupno 42 ponarejenih bankovcev v apoenih po 50 EUR, so sporočili iz PU Maribor.


Ponarejene bankovce je unovčil pri nakupih igralne konzole in motornega kolesa, za katera se je dogovoril preko

spleta, enega pa je unovčil pri dostavljavcu hitre hrane. Z navedenimi dejanji je osumljeni pridobil protipravno premoženjsko korist v višini 2.100 EUR. Z intenzivnim zbiranjem obvestil so kriminalisti ugotovili identiteto osumljenca in bodo zoper njega za navedena kazniva dejanja na pristojno državno tožilstvo podali kazensko ovadbo.


Pri istem osumljencu so policisti PP Lenart opravili hišno preiskavo in zasegli skupno 17 bankovcev v apoenih po 50 EUR, ter po en bankovec v apoenih po 200, 100, 20, 10 in 5 EUR, za katere obstaja sum, da so ponarejeni.


V sklopu preiskovalnih dejanj so, ob sodelovanju s policisti drugih policijskih postaj, opravili hišno preiskavo še pri enem osumljencu z območja Maribora. Pri tem so med drugim zasegli določene predmete, za katere sumijo, da izvirajo iz različnih kaznivih dejanj tatvin, za katere policisti še iščejo njihove lastnike in jih pozivamo, da se javijo (na telefonsko številko PP Lenart, 02 729 11 50 ali 113). Moška sta tako osumljena tudi storitve več kaznivih dejanj velike tatvine.

Pozivajo k večji pozornosti pri poslovanju z gotovino


Ker bi lahko bilo v obtoku več ponarejenih bankovcev mariborski policisti občane pozivajo, da so pozorni pri poslovanju z gotovino. Za prepoznavo pristnosti denarja običajno ne potrebujemo kakšnih posebnih tehničnih pripomočkov. V večini primerov zadošča, da bankovec pogledamo, otipamo in ga obrnemo proti viru svetlobe.


V obtoku je največ takšnih ponaredkov, ki imajo imitacije nekaj zaščitnih elementov. Ponarejene bankovce lahko prepoznamo po reliefu, saj ga velikokrat nimajo. Ko bankovec pogledamo proti svetlobi, postanejo vidni

portretni vodni znak, varnostna nit (pri večjih vrednostih še portretno okence).


Ko bankovec nagibamo naprej in nazaj, na srebrnem traku opazimo portret Evrope v prosojnem okencu, na zeleni številki pa svetlobni val, ki se premika navzgor in navzdol po številki, so še sporočili iz PU Maribor.


Za kaznivo dejanje ponarejanja denarja je zagrožena kazen zapora od šestih mesecev do osmih let, v kolikor pa gre za veliko količino bankovcev pa od enega do desetih let. Za kaznivo dejanje velike tatvine je zagrožena kazen do petih let zapora.


The post FOTO: V Mariboru vnovčeval ponarejene bankovce, polisti so mu stopili na prste appeared first on maribor24.si.