FOTO: Sladkogorski brod spet vozi, v toplejših dneh se na njem sliši tudi harmonika

Brod na Muri v Sladkem Vrhu v občini Šentilj, ki predstavlja pomembno prometno povezavo med Avstrijo in Slovenijo, od 15. marca naprej znova vozi. Od 16. novembra lani ni obratoval. Na tem mestu stoji že 150 let in je eden izmed štirih, ki še vozijo po reki. Hkrati je tudi edinstveni mednarodni mejni prehod. Danes ga uporabljajo predvsem turisti, saj preko broda vodijo naveze mednarodnih kolesarskih poti in pešpoti. Današnji brod, ki je bil obnovljen leta 2012, je težek 16 ton, pred tem pa je bil potnike čez Muro prevažal leseni brod, ki ga je Mura v preteklosti že večkrat odnesla. Na sredi struge je globina vode približno tri metre, brod pa je za vožnjo potrebuje vsaj meter. Vožnja avtomobilov in traktorjev je mogoča le ob pogojih primernega vodostaja reke Mure.Do leta 1922 je promet čez reko potekal samo z brodi. Uporabljali so jih lastniki zemljišč za prevoz lesa in poljščin. Brod je sestavljen iz dveh plitvih čolnov, povezanih s ploščadjo. Z jekleno vrvjo je pritrjen na prečno vrv med bregovoma, brodar pa ga pri premikanju med njima usmerja z dolgim veslom. Med bregovoma se premika s pomočjo rečnega toka.


Brod obratuje vse dni v tednu.V teh dneh se z brodom vozijo predvsem avstrijski turisti


Leopold Rošker, eden od dveh brodarjev, nam je povedal, da je trenutno v strugi Mure dovolj vode, tako da z vožnjami, ki so povsem brezplačne (financirata jih obe občini), ni težav. Zdaj, ko še ni gneče, dnevno opravi od 10 do 15 prehodov med obema bregovoma, po 1. aprilu pa se običajno ta številka poveča. Od 15. do 29. marca je prepeljal 88 ljudi, podobno število tudi njegov kolega brodar Bojan Nikl. “V teh dneh prepeljem največ turistov, prevladujejo Avstrijci, Slovenci so v manjšini. V glavnem gre za pešce in kolesarje. Zlasti naši sosedje se na brodu zelo radi fotografirajo in snemajo. S toplejšim vremenom pa pričakujemo več avtobusov iz Slovenije, takrat se na brodu večkrat sliši harmonika, nekateri tudi zaplešejo. Če želijo, lahko za kratek čas poprimejo za krmilo,” nam je povedal Rošker. Dodaja, da prevoz med bregovoma, ko je voda nizka, traja do pet minut, v primeru visoke vode le dve minuti.


Od naslednjega tedna naprej bo v kolesarnici ob brodu na voljo pet električnih koles za izposojo, cena celodnevnega najema znaša 5 evrov. Okoli 10. aprila bo svoja vrata odprl tudi tamkajšnji lokal, v katerega Avstrijci pogosto prihajajo na kosila.


The post FOTO: Sladkogorski brod spet vozi, v toplejših dneh se na njem sliši tudi harmonika appeared first on maribor24.si.