FOTO: Odprli razstavo enega najbolj prepoznavnih karikaturistov zadnjega desetletja

Včeraj so prostori IZUM-a postali bogatejši za umetnostno razstavo. Svoje karikature v prostorih razstavišča predstavlja namreč ilustrator Drago Senica – Pi. Razstava z naslovom “Virus +” predstavlja obdobje epidemije skozi prizmo karikature.

Ilustratorju so politične karikature najbližje


Z več deset tisočimi objavljenimi karikaturami in ilustracijami je Drago Senica – Pi dobro znana osebnost ne le v Mariboru, ampak tudi v Sloveniji. Za seboj ima bogato ustvarjalno sled v Totem listu, Vestniku, Pavlihi, v študentski Tribuni, pa tudi v Kleine Zeitung ter v številnih drugih tiskih in najdlje pa v Večeru.


Ob sami razstavi so organizatorji predvajali tudi kratek film, v katerem je ilustrator povedal nekaj besed. Tako je med drugim dejal, da obstajajo trije tipi karikatur, a je politični njemu najbližje: “S karikaturo nastaviš ogledalo družbi, politiki”. Prav ta umetnostni stil mu omogoča, da izrazi svoje mnenje.

Ob slovesni otvoritvi razstave je nekaj besed o Piju povedal tudi Franci Pivec, ki je izpostavil, da je treba karikature jemati resno. Med drugim je omenil tudi njihov naraščajoč pomen, ker je vizualnost na pohodu: “Ljudje nimajo časa za dolgoveznost. Z njo učinkovito informiramo in ostajamo pristojni kar dokazujejo ravno Pijeve karikature”. Razstava IZUM galerije je po njegovem mnenju prispevek k temu, da karikaturisti dobijo zasluženo mesto v zakladu kulturne ustvarjalnosti in da njihove stvaritve postanejo žive v kritični jasnosti, ki ji pripadajo.

Tik pred slavnostno otvoritvijo razstave se je vsem navzočim, med katerimi je bil tudi Drago Senica, zahvalil direktor IZUMA-a Aleš Bošnjak.

The post FOTO: Odprli razstavo enega najbolj prepoznavnih karikaturistov zadnjega desetletja appeared first on maribor24.si.