Eksplozija v ukrajinski ambasadi u Madridu


Eksplozija v ukrajinski ambasadi v Madridu
Ukrajina po eksploziji v Španiji poostrila varnost na veleposlaništvih
Ukrajina je prijela dva domnevna ruska sodelavca, ki sta se skrivala v Hersonu
Rusi trdijo, da so zavzeli še eno naselje v Donecku
Lavrov: Treba se je izogniti spopadu med jedrskimi silami
V zadnjih 24 urah je v Ukrajini v požarih umrlo devet ljudi
Velika Britanija je napovedala paket 22 novih sankcij proti Rusiji

Eksplozija v ukrajinski ambasadi u Madridu

Eksplozija v ukrajinski ambasadi u Madridu. Pismo bomba je na ukrajinsko veleposlaništvo v Madridu prispelo z navadno pošto.

Pojavlja se več podrobnosti o eksploziji pisemske bombe na ukrajinskem veleposlaništvu v Madridu, v kateri je bil ranjen en uslužbenec. Pismo naj bi prispelo z navadno pošto in ni bilo skenirano.

Mercedes Gonzalez, tiskovna predstavnica španske vlade v Madridu, je dejala, da je eksplozija povzročila “zelo majhno rano na prstu desne roke” uslužbenca. Detektivi preiskujejo incident skupaj s forenzičnimi in obveščevalnimi preiskovalci, je sporočila španska policija.Ukrajina po eksploziji v Španiji poostrila varnost na veleposlaništvih

Ukrajina je okrepila varnost na veleposlaništvih po svetu, potem ko je španska policija sporočila, da je bil uslužbenec ukrajinskega veleposlaništva v Madridu ranjen, ko je odprl pisemsko bombo. Zunanji minister Dmitro Kuleba je ukazal ukrajinskim veleposlaništvom, naj “nujno” povečajo varnost, je sporočilo njegovo ministrstvo.

Kdor koli stoji za napadom, “ne more uspeti odvrniti ukrajinskih diplomatov od dela za močnejšo Ukrajino in v boju proti ruski agresiji”, je dejal Kuleba. 

Ukrajina je prijela dva domnevna ruska sodelavca, ki sta se skrivala v Hersonu
Po navedbah ukrajinske varnostne službe so aretirali dva moška, ​​obtožena sodelovanja z ruskimi silami pri okupaciji Hersona. Neimenovani moški naj bi prostovoljno sodelovali z ruskimi oblastmi, ko je bilo mesto zavzeto na začetku invazije.

Eden je delal kot policist, drugi pa je bil zadolžen za zatiranje ukrajinskega odporniškega gibanja, je sporočila Ukrajina. Oba naj bi se poskušala skriti v mestu, ko so se ruske sile umikale.Rusi trdijo, da so zavzeli še eno naselje v Donecku
Rusko obrambno ministrstvo trdi, da so se njegove sile prebile v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine. “Zaradi ofenzivnih akcij ruskih čet je Andrijevka (Ljudska republika Doneck) popolnoma osvobojena ukrajinskih oboroženih sil,” so sporočili.

Andrijivka je majhno naselje južno od mesta Bahmut, v regiji, kjer potekajo nekateri najhujši spopadi. Ministrstvo je sporočilo, da ruske enote nadaljujejo “uspešne ofenzivne operacije za osvoboditev bližnjega naselja Vodian”.

Lavrov: Treba se je izogniti spopadu med jedrskimi silami

“Treba se je izogniti kakršnemu koli vojaškemu spopadu med jedrskimi silami, tudi z uporabo konvencionalnega orožja. Eskalacija bi lahko postala neobvladljiva,” je dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Obtožil je tudi Zahod, da sili Ukrajino, naj se še naprej bori proti Rusiji.

V zadnjih 24 urah je v Ukrajini v požarih umrlo devet ljudi

Po podatkih oblasti je v zadnjih 24 urah v požarih v Ukrajini umrlo devet ljudi. V zadnjih 24 urah je izbruhnilo več kot 130 požarov.

Izpad električne energije je povzročil skokovito število nesreč “zaradi kršitev požarne varnosti”, so sporočile oblasti. “Število požarov in eksplozij v stolpnicah in zasebnih hišah se je povečalo,” poroča agencija France Presse.Velika Britanija je napovedala paket 22 novih sankcij proti Rusiji
Zadnje sankcije Združenega kraljestva so usmerjene proti ruskim uradnikom, ki so spodbujali ali izvedli mobilizacijo, s čimer se je skupno število sankcioniranih posameznikov povzpelo na 1200.

Med njimi so:


  • Arkadij Gostev, direktor Zvezne zaporne službe Ruske federacije, ki je bil tudi sankcioniran zaradi novačenja zapornikov v Wagnerjevo skupino
  • Podpredsednik vlade Denis Valentinovič, ki je odgovoren za nadzor ruske orožarske industrije in opremljanje mobiliziranih enot
  • Regionalni voditelji Dagestana, Ingušetije in Kalmikije, nekaterih najrevnejših etničnih republik v Rusiji, iz katerih je bilo črpano veliko število rekrutov
  • Dmitry Bezrukikh, vodja Zvezne kriminalistične službe Rostovske regije.

“Odločitev ruskega režima, da delno mobilizira ruske državljane, je bil obupan poskus premagati pogumne Ukrajince, ki branijo svoje ozemlje. Ni uspel,” je dejal britanski zunanji minister James Cleverly.

“Danes smo sankcionirali posameznike, ki so uvedli ta vpoklic in poslali na tisoče ruskih državljanov, da se borijo v Putinovi nezakoniti in gnusni vojni.”Ruski napadi na vzhodu Ukrajine, Medvedjev grozi Natu  

Hudi ruski napadi na vzhodu Ukrajine
Nato Ukrajini pošilja več orožja in obljublja, da bo postala članica
Medvedjev opozarja Nato
Poljska vlada bo ukrajinskim beguncem zaračunala hrano in nastanitev
Nato Ukrajini pošilja več orožja in obljublja, da bo postala članica
EU Ukrajini pošilja agregate
Srečanje Finske, Švedske in Turčije

Hudi ruski napadi na vzhodu Ukrajine
Hudi ruski napadi na vzhodu Ukrajine. Ruski vojaki še naprej napadajo ukrajinske sile, ki so pozicionirane vzdolž frontne črte v regiji Doneck na vzhodu države. Rakete so zadele tudi mesto Dnipro, je sporočilo obrambno ministrstvo v Moskvi. Ministrstvo je navedlo, da so bila mesta Verkhnokamyansk, Andrivka in Vodjane napadena iz zraka.

Poročila sovpadajo s podobnimi izjavami ukrajinskega generalštaba, ki se nanašajo na množično koncentracijo ruskih enot vzdolž fronte na tem območju. Po navedbah regionalnih uradnikov so včeraj štiri ruske rakete zadele osrednje ukrajinsko mesto Dnipro… več tukaj.

Foto: Reuters


Objava Eksplozija v ukrajinski ambasadi u Madridu je bila najprej objavljena na Portal 24.