Dvorec Viltuš bo statično saniran, s parkom bo še naprej upravljalo turistično društvo


V Spodnjem Slemenu v občini Selnica ob Dravi ob glavni cesti Maribor – Dravograd se nahaja nekoč mogočni dvorec Viltuš. Še vedno je v državni lasti, z njim pa upravlja ministrstvo za kulturo. Kot je znano, objekt ni v najboljšem stanju, počasi propada, iz varnostnih razlogov pa je že precej let zaprt za javnost.


Kot smo že poročali, si tudi v občinski upravi v Selnici že vrsto let prizadevajo za sanacijo gradu, pa tudi za njegovo upravljanje. Zdaj pa jim je, kot kaže, prisluhnilo tudi ministrstvo. “Po obisku državne sekretarke so v zadnjem času Viltuš obiskali tudi statiki, arhitekti in konservatorji. Ne glede na to, ali bomo uspeli pridobiti evropska sredstva za obnovo gradu, je država pristopila k statični sanaciji gradu, s čimer bomo preprečili zrušenje objekta. Naš grad  je sicer del mehanizma za okrevanje in odpornost, vsebina projektov, ki se bodo financirali iz tega mehanizma, pa bo potrjena konec aprila. Če bo prišlo do potrditve, potem lahko pričakujemo celovito sanacijo gradu, v vsakem primeru pa se bodo lotili statične sanacije. Veseli smo, da so po vseh teh letih združili moči ministrstvo, Zavod za varstvo kulturne dediščine in vsi pristojni strokovnjaki,” nam je povedala županja Vlasta Krmelj.


Turističnemu društvu podaljšali pogodbo o upravljanju parka


Ministrstvo za kulturo je s Turističnim društvom Selnica ob Dravi za naslednji dve leti podaljšalo pogodbo o upravljanju parka ob dvorcu Viltuš. Predsednica društva Ivanka Frešer je zadovoljna, da lahko njihovi člani skrbjo za danes urejen grajski park z ribnikom, ki je bil še nekaj let nazaj močno zanemarjen. Odkar je njegovo upravljanje v letu 2015 prevzelo turistično društvo se je marsikaj spremenilo na bolje.


Pred dnevi so izvedli manjšo akcijo čiščenja in urejanja parka


Frešerjeva še dodaja, da so pretekli ponedeljek izvedli eno izmed številnih, tokrat manjših, akcij čiščenja in urejanja parka, v kateri je sodelovalo 10 članov društva: “Še enkrat smo pograbili večino parka in očistili nasajene gredice. Po praznikih pa že načrtujemo košnjo. Naj še povem, da so v teh dneh vrtnarji iz Arboretuma Volčji Potok v parku ob glavni cesti zasadili nadomestna drevesa. Tam, kjer so jih v začetku januarja podrli.”


Še enkrat smo pograbili večino parka in očistili nasajene gredice. Po praznikih pa že načrtujemo košnjo. Naj še povem, da so v teh dneh vrtnarji iz Arboretuma Volčji Potok v parku ob glavni cesti zasadili nadomestna drevesa. Tam, kjer so jih v začetku januarja podrli.


Na objektu dvorca so bili znova na delu nepridipravi, saj so, kot še pravi Ivanka Frešer, ponovno naleteli na vlomljeno okno. “Teh vlomov je bilo v preteklih letih precej. Običajno te stvari kar sami saniramo, seveda pa obvestimo policijo in pristojno ministrstvo.”
Dvorec Viltuš se nahaja v bližini Maribora, natančneje v Spodnjem Slemenu. Naši partnerji na Dravski kolesarski poti, TD…


Objavil/a Drava Bike dne Nedelja, 28. marec 2021
 


 


 


 


 


The post Dvorec Viltuš bo statično saniran, s parkom bo še naprej upravljalo turistično društvo appeared first on maribor24.si.