Dr. Jurij Toplak prepričan, da lahko opozicijski poslanec uporabi besedo “mafija” in meni, da se je predsednik Ustavnega sodišča Rajko Knez s komentarjem “nepopravljivo okužil”Danes se je na dogajanje okoli stavka »Mafija je zaščitila mafijo«, ki ga je izrekel poslanec SDS Žan Mahnič ob odločitvi Ustavnega sodišča, da začasno ustavi vse postopke vezane na tožilce v povezavi s preiskovano komisijo v zadevi Kangler odzval tudi priznani pravnik dr. Jurij Toplak. Toplak je odločno zanikal, da kritike na račun poslanca Mahniča niso upravičene.  V nadaljevanju je še navedel, da lahko poslanec oblasti reče mafija in zadevo podkrepil s sodbami Evropskega sodišča za človekove pravice.


Na podlagi navajanja dr. Jurija Toplaka je torej dejanje vrhovnega sodnika in bivšega sodnika Zvonka Fišerja, ki je poslanca zaradi te njegove izjave ovadil popolnoma neupravičeno. Po navedbah dr. Toplaka iz sodb Evropskega sodišča za človekove pravice izhaja, da je izražanje poslancev »politični govor par excellence« in pri tem so še posebno zaščiteni opozicijski poslanci. Takšne zadeve je po navedbah dr. Toplaka sodišče potrdilo že v najmanj desetih primerih.


V izjavi za javnost je dr. Toplak še podal primer iz sodbe v kateri je Evropsko sodišče za človekove pravice zapisalo, da je svoboda izražanja opozicijskih poslancev »v srcu politične razprave v demokraciji« in pri tem opozorilo na pritiske in zlorabe, ki so jih opozicijski poslanci včasih deležni zaradi pregona s strani oblastne večine. V sodbi je sodišče, da gre pri besedi »mafija« za simbolni element in grob stil, ki je pomembni sestavni del izražanja ter, da sta v primeru te sodbe, kaznovana poslanca kritizirala parlamentarno večino in vlado ter nista osebno napadla nobenega posameznika.


Zaradi zgoraj navedenih dejstev je dr. Toplak prepričan, da lahko opozicijski poslanec oblas in ustavno sodišče, ki je del sodne oblasti, označi z besedo »mafija«.


Dr. Jurij Toplak je bil v izjavi tudi kritičen do odziva predsednika Ustavnega sodišča Rajka Kneza, saj je prepričan, da je delo ustavnega sodnika ocena ustavnosti in ne primernosti nekaterih izjav. Dr. Toplak je prepričan, da lahko primernost ocenjujejo moralna policija, starši, župniki, mediji, politični in drugi komentatorji. Prepričan je, da sodniki tega ne bi smeli nikoli narediti, zato je še poudaril, da se je Knez s tem »nepopravljivo okuži«.


 


Vir: STA