Do konca stoletja nas bo na Zemlji že več kot 11 milijard

11. julija obeležujemo svetovni dan prebivalstva. Število prebivalstva se je od leta 1950 do 2017 potrojilo in še bo naraščalo. Do konca stoletja nas naj bi bilo na Zemlji kar 11 milijard. Svetovno prebivalstvo narašča predvsem zaradi nižje umrljivosti.


Svetovni dan prebivalstva je namenjen globljemu razmisleku o vprašanjih, povezanih s prebivalstvom. To vprašanje je še toliko bolj zaskrbljujoče ob dejstvu, da se je število svetovnega prebivalstva od leta 1950 do lanskega leta kar potrojilo. Do konca stoletja bo število naraslo na kar 11,18 milijarde. To pa sicer ne velja za države Evropske unije, vključno s Slovenijo.


11. junij je ZN kot svetovni dan prebivalstva razglasil leta 1989, dve leti po tistem, ko je svetovno prebivalstvo doseglo pet milijard.


Po podatkih Združenih narodov trenutno na svetu živi 7,55 milijarde prebivalcev. Svetovno prebivalstvo raste predvsem v manj razvitih državah, kjer skupaj trenutno živita dve tretjini svetovnega prebivalstva.


Od leta 1950 se je prebivalstvo največ povečalo v Afriki, in sicer kar za petkrat, najmanj pa v Evropi, zgolj za 1,3-krat. Podatki za Slovenijo kažejo, da se je v tem obdobju prebivalstvo povečalo za 1,4-krat.


Po projekcijah srednje različice ZN naj bi se delež ljudi, ki živijo v manj razvitih delih sveta, do konca tega stoletja povečal na 89 odstotkov oz. na 9,9 milijarde, prebivalstvo v razvitejših delih sveta pa naj se številčno ne bi bistveno spremenilo – z 1,26 milijarde naj bi se povečalo na 1,28 milijarde.


Prebivalstvo narašča predvsem zaradi nižje umrljivosti


Združeni narodi prav tako ocenjujejo, da je rast svetovnega prebivalstva najbolj povezana z zniževanjem umrljivosti. Ta je nižja predvsem zaradi bolj dostopne zdravstvene oskrbe in izboljšanih higienskih razmer. Posledično narašča tudi število starejšega prebivalstva.


Ljudje torej živimo dlje. Pričakovano trajanje življenja ob rojstvu je bilo v letu 2017 v svetovnem merilu 72 let – za ženske 74 let, za moške pa 70 let. Do konca stoletja naj bi se povišalo tudi to, v povprečju naj bi ženske živele 84,6 let, moški pa 80,7 let.

Prebivalstvo se je od leta 1950 kar potrojilo.

Prebivalstvo se je od leta 1950 kar potrojilo.FOTO: iStock

Evropa izjema, tu se naj bi prebivalstvo celo zmanjšalo


A če prebivalstvo narašča praktično na vseh celinah, to ne velja za Evropo. Zaradi upada število rojstev naj bi se število prebivalstva tu do konca stoletja celo zmanjšalo, in sicer za kar 12 odstotkov. Na to kažejo tudi podatki evropskega statističnega urada Eurostat, ki pravijo, da je bilo lani v Evropski uniji 5,1 milijona rojstev in 5,3 milijona smrti. Kljub temu se je število prebivalcev v EU lani povečalo za 1,1 milijona, na 512,6 milijona, a predvsem zaradi migracij.


Nekoliko drugačni so podatki za Slovenijo. Po podatkih slovenskega statističnega urada naj bi se število prebivalcev povečevalo do okoli leta 2025, ko naj bi z 2.066.900 naraslo na okoli 2.083.000, nato pa naj bi začelo počasi upadati. 1. januarja 2080 naj bi imela tako Slovenija 1.938.000 prebivalcev, kar je šest odstotkov manj kot v letu 2015.


VIR:24UR.COM


The post Do konca stoletja nas bo na Zemlji že več kot 11 milijard appeared first on savinjska.info.