Delni rezultati volitev v Rusiji kažejo na ponovno zmago Putinove Enotne Rusije


Ruska vladajoča stranka Enotna Rusija, ki podpira predsednika Vladimirja Putina, je po tridnevnih volitvah, kljub izgubi približno petine podpore, ohranila večino v parlamentu, kažejo delni rezultati.


Po preštetih 33% glasovnic je osrednja volilna komisija sporočila, da je Enotna Rusija dobila nekaj več kot 45% glasov, njen najbližji tekmec, komunistična partija, pa okoli 22%.


Čeprav to pomeni izrazito zmago, bi bila to za Združeno Rusijo slabši rezultat  kot na zadnjih parlamentarnih volitvah leta 2016, ko je stranka dobila nekaj več kot 54% glasov.


Padec podpore je mogoče pripisati dolgoletnemu nižanju življenjskega standarda in obtožb o korupciji zaprtega Alekseja Navalnega, taktična volilna kampanja, ki so jo organizirali Navalnyjevi zavezniki, pa je očitno povzročila dodatno škodo.


Kritiki iz Kremlja pravijo, da so volitve  v vsakem primeru lažne in da bi se Združena Rusija na poštenih volitvah odrezala veliko slabše, saj je predvolilni boj, ki je prepovedal gibanje Navalnyja, njegovim zaveznikom naj bi onemogočil kandidiranje, omejil kritične medije in nevladne organizacije .


Videti je, da rezultat verjetno ne bo spremenil sestave na političnem parketu v Rusiji, saj Putin, ki je na mestu predsednika ali premierja od leta 1999, še vedno prevladuje pred naslednjimi predsedniškimi volitvami leta 2024. Putin še ni povedal, ali bo kandidiral.


68-letni vodja ostaja priljubljena osebnost pri številnih Rusih, ki pravijo, da se je uprl zahodu in obnovil nacionalni ponos.


Delni rezultati so pokazali, da je Komunistična partija končala na drugem mestu, sledi ji nacionalistična stranka LDPR s približno 9%. Obe strani običajno podpirata Kremlj glede ključnih vprašanj.


Na slavnostnem shodu na sedežu Združene Rusije, ki ga je prenašala državna televizija, je moskovski župan Sergej Sobyanin, bližnji zaveznik ruskega voditelja, zavpil: “Putin! Putin! Putin!”


Osrednja volilna komisija je objavila tudi podatke iz spletnega glasovanja v Moskvi, kjer Združeni Rusiji tradicionalno ne gre tako dobro kot v drugih regijah. Prokremeljski kandidati so pred štetjem spletnih glasov vodili v večini 15 mestnih okrožij.


Golos, nadzornik volitev, ki so ga oblasti obtožile kot tujega agenta, je dejal, da je zabeležil na tisoče kršitev, vključno z grožnjami nad opazovalci in zbiranjem glasovnic, ki so očitno krožile po družbenih medijih, pri čemer so bili nekateri posamezniki, ujeti na kamero, ko so odlagali svežnje volilnih lističev na voliščih.


Združena Rusija je imela skoraj tri četrtine od 450 sedežev Državne dume. Ta prevlada je Kremlju pomagala sprejeti ustavne spremembe v zadnjem letu, te pa so Putinu omogočile, da po letu 2024 kandidira še za dva mandata kot predsednik, potencialno pa bo ostal na oblasti do leta 2036.


Navalnyjevim zaveznikom je bilo prepovedano sodelovati na volitvah, potem ko je bilo njegovo gibanje junija prepovedano kot ekstremistično. Drugi predstavniki opozicije trdijo, da so bili tarča kampanj z umazanimi zvijačami.


Kremelj zavrača politično izsiljevanje in pravi, da so posamezniki preganjani zaradi kršitev zakonov. Združena Rusija je zanikala kakršno koli vlogo v postopku registracije kandidatov.


“Nekega dne bomo živeli v Rusiji, kjer bo mogoče glasovati za dobre kandidate z različnimi političnimi platformami,” je zapisal Navalnyjev zaveznik Leonid Volkov na Telegram Messengerju, preden so se v nedeljo zaprla volišča.


Apatičnost je bila velika, saj so, uradne številke pokazale le približno 47 -odstotno udeležbo.