Danes praznuje 74 let misijonar Opeka, živi svetilnik upanja in vere za premagovanje revščine

Na današnji dan praznuje rojstni dan izjemni Slovenec in nominiranec za Nobelovo nagrado, Pedro Opeka, znan tudi kot oče Opeka, katoliški duhovnik iz Argentine, ki deluje kot misijonar na Madagaskarju. Za služenje revnim je bil odlikovan z legijo časti. 


Pedro Opeka, ki se je rodil leta 1948 v Buenos Airesu staršem slovenskega rodu, je vse svoje življenje posvetil pomoči ljudem, ki živijo v grozljivih življenjskih razmerah v Antananarivu na Madagaskarju. Pedro Opeka, ki že skoraj 50 let pomaga najrevnejšim med revnimi, je želel pomagati revnim, brezdomcem in vsem, ki živijo na robu družbe, tako da jim omogoči samostojno življenje, jim omogoči delo in finančno neodvisnost, pa tudi izobraževanje.Združenje Akamasoa izrednega humanitarnega pomena

Velika in neutrudna prizadevanja Pedra Opeke in njegovih sodelavcev so prinesla neverjetne rezultate. Oče Pedro Opeka je decembra 1989 ustanovil lokalno združenje Akamasoa, ki vključuje več kot 18 vasi z vso potrebno infrastrukturo. Nekdanji brezdomci in družine zdaj živijo v več kot 4000 zidanih hišah, prav tako pa organizacija zagotavlja celovito izobraževanje, začenši z vrtci, nato osnovnimi, poklicnimi in srednjimi šolami, do nedavno ustanovljene univerze Akamasoa in treh knjižnic. Več kot 13.000 otrok in mladostnikov je trenutno v rednem izobraževalnem procesu, ki je del šolskega sistema. Mladi se lahko izobražujejo za različne poklice in delovna mesta. Akamasoa ima šest klinik, tri bolnišnice in štiri porodnišnice. Na voljo je 18 športnih igrišč. Zahvaljujoč neumornim prizadevanjem Opeke in njegovih madagaskarskih sodelavcev jim je uspelo pomagati več kot pol milijona najrevnejšim ljudem na Madagaskarju. Poleg tega združenje Akamasoa vsako leto zagotovi približno 5 milijonov obrokov.


Podpora, ki jo ponuja Akamasoa, je obsežna. Ne ponujajo le dostojnih življenjskih pogojev, ampak tudi pomagajo revnim pri iskanju primernega dela. Otroci, ki so živeli na odlagališčih, imajo možnost obiskovanja pouka v Akamasoi, družinam ponujajo nastanitev v urejenih stanovanjskih okrožjih Akamasoa, ponujajo pa jim zdravstveno varstvo, parke in športna igrišča. Poleg Akamasoe je Pedro Opeka zgradil tudi več novih izobraževalnih objektov drugod po Madagaskarju, ki jih danes upravljajo državne institucije.


Foto: Twitter


Oče Opeka uči spoštovanja narave in njenih virov

Pedro Opeka uči mlade Madagaskarce spoštovanja in skrbi za naravo. Močno se zavzema za pogozdovanje in zaščito gozdov Madagaskarja, od katerih jih je 70 % že uničenih. Vsako leto z mladimi posadi okoli 50.000 sadik. Čeprav je humanitarna dejavnost Pedra Opeke omejena le na Madagaskar, je pritegnila pozornost tujcev. Akamasoa ima prijatelje, donatorje in podpornike v več državah po svetu. Akamasoa služi kot navdih za učenje, kako deliti in pomagati najbolj ranljivim.


Oče Opeka je bil v zadnjih desetih letih že večkrat nominiran za Nobelovo nagrado, lani pa mu je na enak način veliko spoštovanje in naklonjenost izkazal tudi nekdanji premier Janez Janša, ki ga je ponovno nominiral in ob nominaciji poudaril, da je pristop Opeke in njegovega združenja Akamasoa celovit z vidika razvoja družbe in humanitarnosti ter da dejavnost Opeke pooseblja cilje ZN. Humanitarna prizadevanja Pedra Opeke in njegovih sodelavcev na Madagaskarju so postala globalni mirovni projekt v boju proti revščini, marginalizaciji in krivici, da bi revnim ljudem po vsem svetu omogočili dostojno življenje. Janša je citiral tudi nekdanjega predsednika Madagaskarja Heryja Rajaonarimampianina, ki je leta 2014 o Pedru Opeki dejal: “Oče Pedro je živ svetilnik upanja in vere za premagovanje revščine. Pozivam vse državljane po vsem svetu, da se poklonijo tej izjemni osebi, ki je vsak dan svojega življenja preživela v boju proti revščini in izključenosti ter ustvarila novo družbo, ki prinaša upanje in srečo revnim.”


Tanja Brkić

The post Danes praznuje 74 let misijonar Opeka, živi svetilnik upanja in vere za premagovanje revščine first appeared on Nova24TV.