Danes dogaja

Današnja petek prinaša nekaj vsakotedenskih petkovih dogajanj. V Trbovljah se lahko zvečer odpravite tudi v kino. četrtek je nabit z dogodki. V Trbovljah bodo pripravili premiero filma Trbovska legenda št. 13 in pogovor z režiserjem, scenaristom in igralcem Matejem Ocepkom. V Zagorju se bodo sestali tamkajšnji svetniki, pa Modrijani bodo igrali. V Hrastniku bodo na tiskovki govorili o cenah ogrevanja v mestu. Pa še cel kup dogodkov se obeta. Oglejte si, kaj prinaša današnji dan Zasavju. Naredite si ga čim bolj prijetnega.


Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.
Petek, 27. januar 2023
Vreme


Danes bo povečini oblačno. Na jugovzhodu bo občasno naletaval sneg. Najvišje dnevne temperature bodo od -1 do 3 °C.


V soboto bo zmerno do pretežno oblačno, več jasnine bo v zahodnih krajih. Ponekod bo še pihal severovzhodni veter. V nedeljo bo pretežno jasno v zahodni in osrednji Sloveniji, na vzhodu pa bo precej nizke oblačnosti. Veter bo oslabel. V ponedeljek bo pretežno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Po nekaterih nižinah bo zjutraj megla. Jutro bo mrzlo.
Zapore cest


Na cesti Izlake – Trojane je do 15. marca na Izlakah oviran promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.


Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu promet do 31. maja 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje krožišča in kolesarske steze.


Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.


Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.


Na lokalni cesti Hrastnik – Radeče je pri Podkraju popolna zapora ceste zaradi plazu.


Na lokalni cesti Rudnik – Studence – Cesta padlih borcev – Log velja do 30. januarja 2023 od 7. do 17. ure popolna zapora ceste zaradi izgradnje kanalizacije. Obvoz bo do zapore urejen po lokalni cesti Rudnik–Studence–Cesta padlih borcev–Log.


Cesta Hrastnik-Ojstro-Trbovlje je zaprta za promet zaradi posodobitve. Popolna zapora bo veljala do marca 2023.
Preskrba z vodo


Danes in jutri ni napovedanih izklopov dobave pitne vode.
Električna energija


Danes in jutri ni napovedanih izklopov električne energije.
Prireditve


Dnevni center MC ZoS


V Mladinskem centru Zagorje vsak petek od 15. do 21. ure deluje dnevni center. Tudi danes lahko počvekate, odigrate kakšno družabno igro, se kaj novega naučite in mogoče tudi kaj zapojete in zaigrate …
VGC spletna kavarna


Večgeneracijski center pripravlja vsak petek ob 9. uri VGC spletno kavarno na daljavo prek MS Teams. Spletna srečanja potekajo vsak petek. Vljudno vabljeni vsi, ki si želijo malo družbe in obilice smeha.
Rdeči križ Trbovlje


Rdeči križ Trbovlje vabi na krvodajalsko akcijo vsak petek med 7.30 in 11. uro. Lokacija: Center za transfuzijsko dejavnost (Splošna bolnišnica Trbovlje). Za uro odvzema pokličite 051-649-350.
Zasavske knjižnice


Ob petkih je knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode pa od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju  pa je odprta od 10. do 19. ure.
Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje


Razstava Ojsteršek


V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je v januarju odprta razstava likovnih del Lidije Ojsteršek.
Knjižnica Mileta Klopčiča Kisovec


Razstava Prostoživeče živali


V Knjižnici Mileta Klopčiča v Kisovcu je januarja na ogled razstava fotografij članov skupine Fotke. Tokrat razstavljajo fotografije prostoživečih živali.
Weinbergerjeva hiša


Razstava slikarske kolonije Izlake-Zagorju


V galeriji v Weinbergerjevi hiši v Zagorju je do 5. februarja na ogled razstava Slikarske kolonije Izlake-Zagorje 2022. Na razstavi se predstavljajo udeleženci 59. slikarske kolonije Andrej Brumen Čop, Lojze Kalinšek, Pšenica Kovačič, Ana Sluga, Breda Sturm, Maruša Štibelj (vsi Slovenija), Pablo Agostino Garelli (Italija), Jurij Kravcov (Rusija), Gineke Zikken (Nizozemska), Radmila Sofija Šijan in Bosiljka Žirojević Lećić (Srbija). Razstava je odprta je ob ponedeljkih, torkih in sredah od 9. do 15. ure, ob četrtkih in petkih pa še popoldan od 16. do 19. ure.
Galerija Medija


V galeriji Medija v Vili Medea je na ogled razstava 31 avtorjev, ki so bili nagrajeni s Prešernovo nagrado oz. nagrado Prešernovega sklada in so bili udeleženci Slikarske kolonije Izlake-Zagorje. Razstava je na ogled do 7. februarja 2023. Razstavljajo: Tomaž Kržišnik, Maksim Sedej, Zdenko Huzjan, Matjaž Vipotnik, Franko Vecciet, Mirsad Begić, France Slana, Vladimir Makuc, Miha Maleš, Stane Jagodič, Jože Tisnikar, Metka Kraševec, Franc Peršin, Avgust Černigoj, Jože Slak Džoko, Ive Šubic, Milan Erič, Oto Rimele, Herman Gvardjančič, Franc Novinc, Zmago Jeraj, Apollonio Zvest, Vinko Tušek, Kostja Gatnik, Lojze Logar, Ivo Seljak Čopič, Sandi Červek, Stane Jarm. Animacijo Dušana Kastelica so zavrteli na otvoritvi razstave, slika letošnjega nagrajenca Dušana Kirbiša pa je še v postopku restavriranja.


Razstava je odprta ob ponedeljkih in četrtkih od 15. do 19. ure, ob torkih, sredah in petkih pa od 10. do 14. ure. Odprta je tudi na podlagi predhodnega klica (041 489 307).
Zasavski muzej Trbovlje


Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.
Muzej Hrastnik


Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje in gostujočo razstavo Tu se je smrt utrudila do smrti … – slovenske žrtve Auschwitza.
Delavski dom Trbovlje – kino


Nevarni let


ob 17. uri


Akcijski triler (Velika Britanija, ZDA, 2023), izvirni naslov Plane, režija Jean-François Richet, scenarij Charles Cumming, J.P. Davis, igrajo Gerard Butler, Mike Colter, Tony Goldwyn, Yoson An …


Komercialni pilot Brodie Torrance zasilno pristane, ko nevihta poškoduje letalo. Letalo pristane na sovražnem otoku Jolo Island na Filipinih. Kmalu potnike vzamejo za talce lokalni militanti z otoka. Medtem ko reševalci ne najdejo njihove lokacije in jim zmanjkuje časa, se Brodie odloči za pomoč prositi obsojenega ubežnika, ki ga je prevažal na svojem komercialnem letu. Skupaj si prizadevajo rešiti potnike in pobegniti z otoka.

Avatar: Pot vode


ob 19.30 uri


Ameriška akcijska z-f pustolovščina, izvirni naslov Avatar: The Way of Water (2022), režija James Cameron, scenarij James Cameron, Josh Friedman, igrajo Zoe Saldana, Michelle Yeoh, Sam Worthington…


Več kot desetletje po dogodkih iz prvega filma, Avatar: pot vode pripoveduje zgodbo o družini Sully (Jake, Neytiri in njuni otroci), o težavah, ki jih spremljajo, o bitkah, ki jih bijejo in o tragedijah, ki jih prestajajo.


Zgodba je umeščena deset let po dogajanju iz prvega dela. Avatar: Pot vode se začne z zgodbo o družini Sully. Odkar se je odločil trajno prenesti človeško zavest v telo Avatarja in postati novi vodja naroda Na’vi, Jake Sully s svojo družino živi na Pandori. Z Neytiri sta ustvarila družino in dobila otroke. Kolonizacijske sile se vrnejo na Pandoro, da bi oživile prvotno iskanje, zaradi česar Jake in Neytiri pobegneta iz svojega doma in raziskujeta doslej še neznane dele Pandore, da bi srečala ljudstvo Metkayine, klan domorodcev, ki živijo obdani z morjem.


Film “Avatar: Pot vode” vsebuje kar nekaj sekvenc z močno bliskajočo svetlobo, ki utegnejo vplivati na gledalce, ki lahko doživijo epileptični napad zaradi svetlobnih dražljajev oz. imajo kakršne koli drugačne oblike občutljivosti na svetlobo.

Na današnji dan


Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.
Ivan Skvarča


Na današnji dan se je leta 1915 v Spodnji Idriji rodil komandir kozjanske čete in narodni heroj Ivan Skvarča. Z družino so se še istega leta (1915) preselili v Zagorje ob Savi. Oblasti so ga zaradi revolucionarne dejavnosti pogosto preganjale. Umrl je 20. decembra leta 1943 ob partizanskem napadu na Bistrico ob Sotli.
Ana Dimnik


Na današnji dan je leta 1921 v Trbovljah umrla slovenska gostilničarka in aktivistka Ana Dimnik. Rodila se je 12. julija leta 1852 na Peklarjevi domačiji v hrastniškem zaselku Boben. Zaradi narodno buditeljske vloge in njene pomoči različnim ljudem ter zaradi zavzemanja za vse slovensko in slovansko so jo klicali »slovenska mati«.


 
Svetovni dnevi


Mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta


Prvega novembra leta 2005 je Generalna skupščina razglasila 27. januar za svetovni dan spomina na žrtve holokavsta. S tem dejanjem je skupščina zavrnila kakršnokoli zanikanje obstoja holokavsta kot zgodovinskega dogodka. Skupščina je pozvala države članice naj v šolske učne načrte vključijo problematiko holokavsta, s čimer bi svarili pred izogibanjem holokavsta v prihodnosti. Države, v katerih so bila nekoč koncentracijska taborišča, prisilna delovna taborišča in zapori, so bile poklicane k ohranjanju le teh v spomin ter opomin na holokavst.
Dan čokoladne torte