Da boste varno prišli do cilja: vožnja v megli


Z jesenjo pride tudi megla. Z meglo so prišle tudi nekatere dobre šale, kot je tista, da je megla tako gosta, da še ptiči hodijo po tleh, ali pa tista, da je nekdo moral iti iz hiše in ročno obrniti psa, ker je ta lajal v napačno smer.

Žal pa megla tudi zelo otežuje vožnjo in zaradi zmanjšane vidljivosti pogosto prihaja tudi do prometnih nesreč. In ne le slabša vidljivost, posledica megle je tudi mokro cestišče, ki pa lahko v primeru temperatur pod lediščem povzroči tudi poledico. Zelo nevarna pa je tudi v kombinaciji z listjem na cestišču.


Morda vam pride prav:


Kaj narediti, če se na avtocesti znajdete na napačni strani?


Ali veste, na kaj vse morate biti pozorni pri vožnji v dežju?


Kako pravilno in varno voziti v megli?

Tri glavna pravila vožnje v megli so pravzaprav preprosta: zmanjšajte hitrost, prižgite meglenke in povečajte varnostno razdaljo. Prav tako pa je pomembno, da v megli pozorno spremljate zavorne luči na vozilih pred seboj pa tudi dogajanje za sabo v vzvratnih ogledalih.


 • Tako kot ob drugih razmerah, ki zahtevajo zmanjšanje hitrosti (sneg, dež, poledica), storite to tudi pri vožnji v megli. Pri vidljivosti do 50 metrov vozite največ 50 km/h – le tako boste lahko, v kolikor bo to potrebno, ustavili pravočasno, tudi, če boste za kak trenutek odvrnili pozornost od dogajanja na cesti.


 • Ne uporabljajte dolgih luči. Premočna luč se v megli namreč odbija in povzroči da boste namesto dlje videli manj.

 • Podnevi prižgite zadnje meglenke. V gosti megli je pomembno, da vidite in ste vidni. Zadnje meglenke služijo za boljšo orientacijo voznikov za vami. Vendar pozor! Če se vidljivost izboljša, ugasnite zadnje meglenke, da ne bi slepili voznikov, ki vozijo za vami. Uporaba zadnjih meglenk tudi ni dovoljena, kadar so tik za vami druga vozila, na primer v koloni. Ponoči so učinkovitejše prednje meglenke.

V koloni vedno ugasnite meglenke. Vir slike: Khaleejtimes,
V koloni vedno ugasnite meglenke.
Vir slike: Khaleejtimes.

 • Če se le da, hitrost zmanjšujte postopoma in s signaliziranjem z zavornimi lučmi dajte vedeti voznikom za vami, da boste to storili.

 • Posebej bodite previdni, če ima vaš avto tako imenovane dnevne luči, ki svetijo samo spredaj. Ob slabši vidljivosti prižgite luči ročno.

 • Dodatna pozornost je potrebna na območjih vzdrževalnih del, saj so zaradi megle oznake in naprave za usmerjanje prometa pogosto težje razpoznavne. Pa tudi sicer ne pozabite, da so v takšnih pogojih na cesti lahko tudi neosvetljeni udeleženci cestnega prometa, prav gotovo pa so tam vse običajne neosvetljene ovire.

Zaradi razlike med temperaturo v avtomobilu in zunaj pa se bo »megla« začela nabirati tudi znotraj avtomobila. Rošenje preprečite tako, da:


 • Stekla očistite tudi z notranje strani in s tem zmanjšate možnost njihovega rošenja, saj se začne para kondenzirati najprej okrog delcev umazanije.

 • Uporabite prezračevanje in ogrevanje notranjosti vozila.

 • Uporabite klimatsko napravo, da zmanjšate količino vlage v zraku.

 • Uporabite gretje zadnjega stekla in zunanjih vzvratnih ogledal.

 • Pri roki imejte krpo, s katero boste obrisali stekla od znotraj, če nič drugega ne bo pomagalo.

Obvestilna signalizacija »območje s pogostim pojavom megle« - ko vidite le eno oznako, je megla res gosta, zmanjšajte hitrost na 50km/h. Vir slike: Splet.
Obvestilna signalizacija »območje s pogostim pojavom megle« – ko vidite le eno oznako, je megla res gosta, zmanjšajte hitrost na 50km/h.
Vir slike: Splet.
Obvestilna signalizacija

Na slovenskem avtocestnem omrežju je na nekaterih odsekih postavljena prometna signalizacija, »območje s pogostim pojavom megle«, ki voznikom napoveduje, kako ravnati med vožnjo v megli.

Signalizacija, ki napotuje voznika, kako naj v tem primeru prilagodi vožnjo, je sestavljena iz sklopa treh vertikalno postavljenih znakov in horizontalne signalizacije, to je ob desni robni črti zarisanih polkrogov. Če sta vidna dva polkroga, je potrebno vožnjo nadaljevati s hitrostjo 70 km/uro, ko lahko vidite le eno oznako pred seboj, zmanjšajte hitrost na 50 km/h.

V fazi testiranja je na odseku Golega vrha (AC A1) tudi sistem vidnega vodenja prometa ob megli z rdečimi lučmi LED.

Luči LED nakazujejo robove vozišča. Ob redki megli se vklopijo in gorijo, ob gostejši pa utripajo in opozarjajo na povečanje previdnosti.Obvestilna signalizacija je le na delu avtocestnega omrežja, megla pa se lahko spusti kjerkoli. Zato ne pozabite zlatih pravil, zapisanih zgoraj in se, še posebej, ko je napovedano slabo vreme ali megla, na pot odpravite pravočasno in s seboj vzemite tudi strpnost, da boste varno prispeli na cilj.


The post Da boste varno prišli do cilja: vožnja v megli appeared first on Slovenec.