Cene goriv bi lahko bile kljub vnovičnim okoljskim dajatvam nekoliko nižje

Cene goriv bi lahko bile kljub vnovičnim okoljskim dajatvam nekoliko nižje

Vladaje padanje cen naftnih derivatov  izkoristila za ponovno uvajanje dajatev. Vlada je namreč v maloprodajno ceno pogonskih goriv znova vključila dajatve, ki so jih začasno umaknili junija . Dajatve so med drugim namenjene energetskim naložbam Eko sklada. Cena goriv bo od 17. junija tako  znova vključevala nekoliko višje dajatve.

Cene goriva sestavlja Tržna cena derivata sestavlja le polovico drobnoprodajne cene ostalo so davščine. To so tri okoljske dajatve, trošarine, na vse pride če 22-odstotni DDV.

Vlada je k ceni goriv torej vrnila CO2-takso in prispevek za energetsko učinkovitost v vrednosti približno 0,8 centa. Vračata se dve od treh dajatev. Trošarine ostajajo znižane. Od 17. avgusta naprej bodo višje tudi marže trgovcev zunaj avtocest, ki pa so še vedno regulirane.  Slednje se bodo dvignile za 10 centov za liter goriva.

Napovedi
Analitik Tilen Šerlah: “Po poletnih mesecih, se pravi septembra, oktobra, ki sta dva mrtva meseca, poraba zdrsi navzdol in bi lahko v tem času dejansko videli najnižje cene. Tako da osebno pričakujem še malenkost nižje cene v septembru, mogoče celo oktobru, pred zimo pa bomo videli, kaj se bo dogajalo z gospodarsko sliko in geopolitično sliko.” 

Foto: Siol


Objava Cene goriv bi lahko bile kljub vnovičnim okoljskim dajatvam nekoliko nižje je bila najprej objavljena na Portal 24.