Bo zaradi omikrona treba prilagoditi cepiva proti koronavirusu?Če je nova različica koronavirusa omikron tako nalezljiva kot delta, njenega širjenja ne bomo mogli preprečiti, je za STA pojasnil infektolog ljubljanske infekcijske klinike Janez Tomažič. Možnost, da bi bila zdajšnja cepiva proti omikronu neučinkovita, je po njegovih besedah majhna. Pojasnil je, da so vse nove različice virusa nekoliko slabše občutljive na cepiva.
Ob tem je tiste, ki se z virusom še niso srečali in so tako imenovano imunsko naivni, pozval k cepljenju. Tiste, ki so polno cepljeni, pa k cepljenju s poživitvenim odmerkom cepiva. “Zanesljivo je, da si bolj zaščiten, če imaš več protiteles, in to je v tem trenutku vse, kar lahko naredimo,” je poudaril.Prvi odgovori glede različice omikron bodo po Tomažičevi oceni na voljo v 14 dneh. Vsi vodilni laboratoriji že analizirajo virus na celični kulturi, ki ji bodo po besedah Tomažiča dodajali “serum cepljenih in serum prebolevnikov”. Na ta način bodo ugotovili, kako se virus obnaša v obeh okoliščinah.


Bo cepivo treba prilagoditi novi različici virusa?


Nemški proizvajalec cepiv BioNTech ob raziskovanju nove koronavirusne različice omikron že dela na prilagoditvi svojega cepiva proti covidu-19, ki ga proizvaja skupaj s Pfizerjem. Gre za preventivni ukrep, saj ne želijo izgubiti časa, če bo prilagoditev cepiva nujna, so sporočili. O prilagoditvi cepiv že razmišljajo tudi drugi proizvajalci, poroča STA.


“Da ne izgubljamo časa, smo se paralelno lotili teh dveh nalog, dokler ne bomo imeli več informacij o tem, ali bo treba cepivo prilagoditi ali ne,” je za nemško tiskovno agencijo dpa sporočila tiskovna predstavnica BioNTecha.


Kot primer so izpostavili načrt za izdelavo beljakovine bodice S za laboratorijske teste s psevdovirusom, s katerim potem izvajajo eksperimente. V laboratorijskih testih pri tem uporabljajo protitelesa cepljenih, ki so bili v stiku z novo različico. Tako trenutno preučujejo, kako dobro se da nevtralizirati nove beljakovine bodice S.Cepivo bi lahko prilagodili v šestih tednih


BioNTech je sicer že v petek sporočil, da se omikron precej razlikuje od sedaj poznanih različic, ki imajo dodatne mutacije na beljakovini bodice S. Iz podatkov testov, ki trenutno potekajo, pa bodo lahko ugotovili, ali morajo prilagoditi cepivo, če se bo ta različica razširila po svetu. Prve ugotovitve bodo najverjetneje imeli do konca prihodnjega tedna, poroča STA.


Skupaj s partnerskim podjetjem Pfizer so se že pred meseci pripravili na podoben scenarij in so sedaj sposobni cepivo prilagoditi v roku šestih tednov, v sto dnevih pa bi lahko že začeli dobavljati prilagojeno cepivo.


Priprave tudi v podjetjih Moderna in Johnson & Johnson


Da so že začeli delo na novih cepivih, usmerjenih neposredno proti različici omikron, so že sporočili tudi iz ameriških podjetij Moderna in Johnson & Johnson, poročajo tuji mediji. Vodilni predstavnik Moderne Paul Burton je za britanski BBC pojasnil, da bo izdelava novega cepiva v količinah, ko lahko steče njegova dobava, predvidoma možna nekje v prvih mesecih prihodnjega leta.


Da tudi pri podjetju Johnson & Johnson že ocenjujejo učinkovitost svojega cepiva proti omikronu, je potrdil tudi vodja farmacevtskih raziskav pri tem podjetju Mathai Mammen. Kot je dejal, je delo na razvoju novega cepiva že steklo in, če bo treba, bodo hitro prešli v fazo kliničnega testiranja.


Nova različica Sputnika v 45 dneh?


Za podoben korak so se odločili razvijalci ruskega cepiva Sputnik V. Kot so sicer danes zatrdili, je njihovo cepivo učinkovito proti omikronu, a kljub temu razvijajo posebej novi različici prilagojeno cepivo za poživitvene odmerke.


“Čeprav takšna prilagoditev verjetno ne bo potrebna, je lahko nova Sputnik omikron različica za masovno proizvodnjo pripravljena v 45 dneh,” so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnili pri ruskem investicijskem skladu, ki financira razvoj Sputnika. Dodali so, da bi lahko prvih več sto milijonov poživitvenih odmerkov Sputnik omikrona na mednarodne trge prišlo do 20. februarja 2022. V prihodnjem letu naj bi jih bili sposobni izdelati tri milijarde, poroča STA.


The post Bo zaradi omikrona treba prilagoditi cepiva proti koronavirusu? appeared first on maribor24.si.