Beograd: Več sto desničarjev napadlo policijo, Brnabić je ponosna

Beograd: Več sto desničarjev napadlo policijo, Brnabić je ponosna
V Beogradu je včeraj potekal Europride, zaznamovalo ga je več napadov desničarskih protestnikov na policijo. Udeleženci Europride pohoda so se danes v zbrali v Beogradu. Sprehod, ki je bil sprva prepovedan, a so ga nazadnje dovolili in po drugi poti, se je začel okoli 17.30 in končal okoli 18.40.

Ulice v središču mesta so bile zaprte že okoli poldneva, desničarski aktivisti so povzročili vrsto incidentov in spopadov s policijo. Policijo so obmetavali z baklami in topovskimi streli. 64 jih je bilo pridržanih, med njimi tudi pravoslavni menih. Ranjenih je bilo 10 policistov.

Vulin: MUP sprehoda ni dovolil, je pa spremljal udeležence dogodka
Notranji minister Aleksandar Vulin je izjavil, da MUP pohoda v okviru Europridea ni dovolil, je pa poskrbel, da so udeleženci varno prišli na Tašmajdan.

“Kot smo že napovedali, Ministrstvo za notranje zadeve udeležencem Europridea 2022 ni dovolilo sprehoda po Bulevaru Kralja Aleksandra, so pa pripadniki MUP udeležence tega dogodka vodili od ustavnega sodišča skozi Tašmajdanski park do prizorišča koncerta,” je rekel Vulin rekel je.

Brnabić na tiskovni konferenci: Ponosna sem
Srbska premierka Ana Brnabić je imela izredno tiskovno konferenco o sobotnem Europrideu v Beogradu, ki so ga zaznamovali desničarsko nasilje in napadi na policijo.

“Ni bilo velikega števila incidentov in velikega števila ljudi, ki so povzročili incidente. Zatrli so jih v najkrajšem možnem času. Želim obvestiti vse naše državljane, da je bilo na ulicah Beograda angažiranih približno 5200 policistov. Imeli smo dva konflikta, eden je bil s skupinami na Slaviji in konflikt s skupinami v Karađorđevem parku. V obeh primerih je policija hitro reagirala in rešila problem,” je dejala Brnabićeva.

“Pokazali smo, da smo resna država, ki skrbi za red, ki verjame v svoje institucije, a hkrati spoštuje pravice vseh državljanov. Vse, kar se je zgodilo, smo rešili na najboljši možen način. S to temo smo zaključili in naredili piko na i,” je dejala Brnabićeva.

“Policija je svoje delo opravila sijajno, ponosna sem na to, da v nobenem trenutku nismo posumili, da bi lahko prišlo do širših incidentov. V nobenem trenutku ni prišlo do krize širših razsežnosti,” je še dejala srbska premierka.

Do 18.30 je bilo pridržanih 68 protestnikov
Beograjska policija je sporočila, da so v soboto do 18.30 zaradi motenja javnega reda in miru v prestolnici pridržali 64 ljudi. Gre za desničarske protestnike, ki so nasprotovali izvedbi Europridea.

250 huliganov napadlo policijo
Med Europrideom je policijo v središču Beograda napadlo okoli 250 huliganov, oboroženi so bili z lopatami, letvami in kiji.

Napadalec na policista je imel pri sebi sekiro in nož
Višje državno tožilstvo v Beogradu je sporočilo, da so VV (27) iz Niša pridržali zaradi suma napada na policista, odgovornega za varnost Europridea. Pri njem so našli sekiro, nož in dimne bombe.

Ob prijetju je bežal pred policisti in se prijetju upiral, piše v sporočilu za javnost.

Foto; Zajem zaslonaObjava Beograd: Več sto desničarjev napadlo policijo, Brnabić je ponosna je bila najprej objavljena na Portal 24.