Ameriški finančni minister je izdal opozorilo glede uvedbe uvoznih dajatev proti Kitajski
Če trgovinski sporazum ne bo dokončan do 15. decembra, bodo ZDA uvedle uvozne dajatve na kitajsko blago v višini 156 milijard dolarjev, je opozoril ameriški finančni minister. Steven Mnuchin je dejal, da sicer še vedno upa v formalno odobritev predhodnega trgovinski dogovor med ZDA in Kitajsko, ki sta ga državi dosegli prejšnji teden.


Vseeno se je zdela njegova previdnost med intervjujem za medije v nasprotju z optimizmom predsednika Trumpa prejšnji teden. Delnice na Wall Streetu so zaradi zaskrbljenosti glede končnega dogovora izgubile na vrednosti.


Prejšnji teden so se ZDA strinjale, da bodo preklicale napovedano povišanje uvoznih dajatev za kitajsko blago iz 25 na 30 odstotkov, ki bi moralo po načrtih v veljavo vstopiti danes. Poteza je sledila dvodnevnim trgovinskim pogovorom v Washingtonu med kitajskim podpredsednikom in ameriškimi uradniki.ZDA so se po trgovskih pogajanjih z Kitajsko odločil za preložitev dviga uvoznih dajatevPredsednik Donald Trump, ki je pogovore označil kot "festival ljubezni", je dejal, da bo dokončanje prehodnega sporazuma trajalo okrog pet tednov. Dodal je, da bi lahko sporazum podpisal s kitajskim predsednikom Ši Jinpingom na vrhu Združenih narodov, ki bo decembra potekal v Čilu.


Na drugi strani so bili kitajski predstavniki previdnejši glede izida pogajanj in so preprosto dejali, da je bil med državama dosežen napredek. Hkrati so ameriški uradniki prejšnji teden opozorili, da ostajajo uvozne dajatve na nov sklop kitajskih izdelkov, ki naj bi začele veljati sredi decembra še zmeraj odprta možnost.


Pogovori se nadaljujejo


Mnuchin je za medije dejal: "Pričakujem, da bodo v primeru, da dogovor ne bo sprejet, nove uvozne dajatve vstopile v veljavo - vendar pričakujem, da bomo dogovor dosegli."


Še vedno morata državi doseči dogovor o pomembnih vprašanjih, vključno z industrijskimi subvencijami in spletno krajo.


Mnuchin je potrdil, da bo v prihodnjih tednih prišlo do dodatnih trgovinskih pogajanj na različnih ravneh, vključno s telefonskim klicem med njim, ameriškim trgovinskim predstavnikom Lighthitzerjem in gospodom Liujem.


Kljub previdnosti ministra za finance, analitiki menijo, da trgovinski pogovori še vedno napredujejo. "Vlagatelji se trudijo razvozlati ugibanja okrog tega "nedogovora"," je dejal Robert Pavlik iz družbe SlateStone Wealth v New Yorku.


"Če bi bili trgi glede dogovora res skeptični, bi na njih prišlo do precej večje razprodaje. A do tega ne prihaja, ker imajo pogajanja nekaj dobrih vidikov - še vedno se pogovarjajo in bi potencialno lahko dosegli dogovor."The post Ameriški finančni minister je izdal opozorilo glede uvedbe uvoznih dajatev proti Kitajski appeared first on Finančni trgi.