20. 11. 2022, Anton Cizara - pričevanje

S citatom iz časnika Goriška straža »Tudi to grenkost moramo izpiti« iz leta 1922, se spominjamo stote obletnice (1922) prvih vpoklicev primorskih Slovencev v italijanske oborožene sile.

Anton Cizara, leta 2011, foto: Irena Uršič

Tokratno oddajo posvečamo izkušnji Antona Cizare (1915-2013) iz Vipave, ki se je soočil z vojno in revolucijo v Španiji in z vojno in revolucijo v Sloveniji. V šoli se je izkazal za natančnega risarja, pasel je živino na Nanosu, šival čevlje z dreto in se z užitkom posvečal popravilu ur.


Aprila 1936 je bil vpoklican v Piso na redno služenje italijanskega vojaškega roka. V času španske državljanske vojne je bil mobiliziran in umeščen v italijansko-špansko divizijo Flechas Negras (Črne sulice), kjer je bil tudi odlikovan. Vojskoval se je širom Španije, tudi na območju Guernice v Baskiji.


Po vrnitvi domov leta 1939 je odklonil vpis v fašistično stranko, zaradi česar je bil kmalu spet vpoklican v italijansko vojsko in sicer v enote, ki so aprila 1941 okupirale slovensko ozemlje v Kraljevini Jugoslaviji. Vse do kapitulacije Italije je deloval v Novem mestu kot tolmač. Po njej se je pridružil partizanom, bil zajet in odveden na prisilno delo v Nemčijo, od koder se je vrnil po koncu druge svetovne vojne.


Prisluhnite oddaji, ki jo je pripravila Irena Uršič: